2019. nov 19.

Bántalmazás a budapesti Katonában – A lovagiasság szabályai szerint elrendezve

írta: Török Ákos 11,27
Bántalmazás a budapesti Katonában – A lovagiasság szabályai szerint elrendezve

Amint kiderült, hogy valaki többeket is bántalmazott, kivizsgálták az ügyet, és az illetőt azonnal elbocsájtották – nevének nyilvánosságra hozatala nélkül.

Mert nálunk északabbra és nyugatabbra ez a szokás: amint kiderül valami, lépnek anélkül, hogy bárki bárkit is revolverezne. Ha az illető perre szánja el magát, lelke és neve rajta, megteheti. Ha akar, csendben marad.

katona-kiemelt-800x450.jpgForrás: Katona József Színház

Nálunk eddig két nagy formátumú színházcsinálóról derült ki eddig, hogy szexuálisan vagy más módon zaklatott, bántalmazott többeket is, visszaélve színházvezetői státuszával. Marton László esete volt a tisztább történet, aki – vélhetően a Vígszínház érdekeit szem előtt tartva – csendben távozott. Kerényi Miklós Gábor és a Budapesti Operettszínház esete már közel sem ment ennyire szépen: mindenki mindenkit perrel fenyegetett, így jókora és hosszan elhúzódó botrány lett belőle.

Nem tudjuk, mi történt a budapesti Katonában, és ez talán jobb is így.   

A Katona József Színház közleménye 

A budapesti Katona József Színház vezetőségének tudomására jutott, hogy egy szerződéses munkatársa, több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival.  

A sértettek írásbeli bejelentése alapján az Üzemi Tanács megbeszélést hívott össze, ahol a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket és vizsgálóbizottság felállítását kérték az üggyel kapcsolatban. Az igazgatóság, a korábban nyilvánosan is megfogalmazott és követendőnek tartott belső irányelvek, valamint a két évvel ezelőtt módosított Üzemi Szabályzat 4-es számú melléklete alapján vizsgálóbizottságot állított fel. A vizsgálatot külső szakértők bevonásával lefolytatta, a vezetőség pedig azonnali hatállyal a következő döntéseket hozta meg: az érintett személy a mai naptól, azaz 2019. november 19-től kezdve nem léphet az intézmény területére, illetve a színház a vele való közös munkát a továbbiakban befejezi. 

A Katona József Színház társulatát az eset mélyen megrázta, a vezetőség az érintetteknek, valamint az egész társulatnak felajánlotta pszichológus segítségét az ügy feldolgozásához. 

Ezzel párhuzamosan a színház, a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak. Az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy személyük maradjon anonim. Bizalmuk megtartása és személyiségi jogaik védelme kiemelten fontos a színház számára, ezért fokozottan kérjük a sajtó képviselőit ennek tiszteletben tartására!

Szólj hozzá

színház közlemény Katona József Színház