2010. jún 26.

Kormányértékelő

írta: Sólyom Bátor
Kormányértékelő

Most látható, mi történik. A Fidesz kormány eddig csak egy vitatható hatékonyságú adómódosítást tett, és minden más intézkedése saját alkotmányos, demokratikus kontolljának megszüntetésére irányult. Ilyen az alkotmánybírák kinevezése parlamenti konszenzus nélkül, ilyen az ÁSZ vezetőjének ügye, és most ilyen a köztársasági elnök megválasztása. Ami ebben az esetben inkább kinevezés.

Nem okos dolog ebben a tekintetben összehasonlítani az MSZP egykori kísérletét Szlil Katalin pozícióba helyezése és Schmidt Pál mostani jelölése között. Az MSZP-nek, az SZDSZ-szel akkoriban épphogy megvolt a parlamenti többsége, ezt a helyzetet szerette volna megerősíteni egy pártkatonával. Ez logikus gondolkodás volt, ha megnézzük, mi lett azután, hogy az alkotmánybíróság (a másik ellenőrző szerv) egészen elképesztő és tisztességtelen módon szabad utat engedett szavazni - többek között - a vizitdíj eltörléséről. Nem jött be a szocialisták elképzelése, mert az SZDSZ nem támogatta, és mivel ezt az SZDSZ előre meg is mondta, az MSZP részéről ez egy nevetséges baki. Így került a posztra Sólyom László, aki hitett tett, jobboldali gondolkodású ember. Most őt cserélik le egy Schmidt Pállal, aki a kommunistáktól a szélsőjobbig nagy utat járt meg, miközben mindvégig gondolattalan, szervilis alak maradt. Ő lesz a köztársasági elnökünk, akinek feladata a parlamentáris rend és a kormányzás ellenőrzése.

Orbán Viktor sorra megszüntet minden lehetőséget, ami kormányzását, akaratának jellegét, irányát kontrollálhatja. Vannak helyzetek, és vannak vezetők, akiknél érdemes vagy egyenesen kell engedni a közhatalomból, például, amikor nagy bajban van az ország, és van egy bölcs vezető. Nálunk a helyzet nem ez. Nincsen bölcs vezető, és különösebben nagy baj sincs. Az emberek földostobák, aszerint szavaznak, ki kedves és ki nem, ki hazudik jobban, de a föld is pontosan érzi a különbséget a száraz és a nedves, a meleg és a hideg között. Egy darabig lehet mondogatni, hogy szárazság van, de amikor már tucsog a víz benne, rájön, hogy nincsen szárazság.
Talán, ha 1 évet adok ennek a kormánynak, amennyiben magához szerzett hatalmával nem kezd valami valóságos dologba. 1 év. Legfeljebb 1,5.
 

Szólj hozzá

politika közélet fidesz demokrácia orbán viktor hatalom