2010. júl 29.

Az Echo TV sztárműsorvezetője

írta: Sólyom Bátor
Az Echo TV sztárműsorvezetője

 

A jobboldali kommunikáció egyik furcsa jellegzetessége, hogy gyakran azt veti ellenfelei szemére, ami rá legalább annyira igaz, ami a politikusi megnyilvánulások esetén, és a szimpatizánsok szintjén is mindennapos. (A Fidesz sosem szűnt meg például az MSZP-t a demokrácia megsértéséért támadni, diktatórikus tendenciákat feltételezni nála, miközben az első kormányzás alatt is sorozatosan szűkített a társadalmi kontroll lehetőségein, most meg aztán ugyanezt a választások megnyerésének arányai szerint még fokozottabban teszi: köztársasági elnökség, alkotmánybírák választási rendszere, új alkotmánybírák, ÁSZ vezetője, stb..)

Az Echo TV egy betelefonálós műsorát valami idősebb férfiforma vezeti. Tegnap szóba került a médiák függetlenségének kérdése, amikor is egy betelefonáló leszólta, kritizálta többek között az M1-et, M2-t, amihez szokás szerint megerősítő kórusként a műsorvezető is csatlakozott. Azzal kezdte krtikáját, hogy az M2 nem is igazi tévécsatorna, mivel csak ismétel, majd többek között azt vetette szemére, hogy ott a műsorvezetők papírból olvassák fel mondandójukat, amivel a betelefonáló azt sugallta, hogy a „királyi tévék stábja” saját vélemény nélküli figurákból áll, illetve hogy szakmailag nagyon gyengék. A műsorvezető ezeket is lelkesen leokézta, majd külön kiemelte Bethlen Jánost mint minden szakmaiság teljes csődjét. Ezt azzal spékelte meg az idős, televízióban megjelenő műsorvezető, hogy megmutatta az ehhez a műsorhoz készített jegyzeteit, amin csak az aznapi téma állt, jelezve ezzel, hogy ő szuverén egyénisége ennek a jobboldali (mondjuk messze nem sok szín) újságírókörnek, és amúgy kiváló improvizatőr, rendkívüli szakmai talentum. Majd azzal gondolta még hitelesebbé tenni ezt a majdnem üres papirost, hogy elmesélte, csak azért írja fel a címet is, mert el szokta felejteni, és ma is, amikor bement a tévébe, a kollégáit kérdezte meg arról, mi a mai téma. Kis idő múlva észbe kapott, és kissé árnyalt a képen azzal, hogy hozzátette, azért nagyjából tudta a témát. (Hozzáteszem, egy betelefonálós műsorhoz nem igen képzelhető el sok előzetes jegyzet, lévén a betelefonálók – az aznapi címből kiindulva - maguk hozzák létre a konkrét témákat.)

A hab a tortán az volt, hogy ezután az Echo TV megismételte az előző napi műsorát. (Ahol egyébként egy szőke hajú, középkorú nő vezetett egy beszélgetést meghívott vendégekkel az IMF-ügyről, amit nagyjából Dávid és Góliát metaforája mentén vezetett fel. )

 

Szólj hozzá

média közélet kultúra médiakritika echo tv