2010. máj 04.

Mit mosunk a mosogatószerrel?

írta: Sólyom Bátor
Mit mosunk a mosogatószerrel?

A legegyszerűbb kérdésekre sokszor helytelen válaszokat adunk, ami arról tanúskodik, hogy valahol alapjaiban vagyunk eltájolódva.
Vegyük az alaphelyzetet: van egy mosogatószivacsunk, egy adagnyi mosogatószerünk, vizünk és egy mosatlan poharunk. Bevizezzük a szivacsot, majd mosószert teszünk (öntünk) rá, bevisszük a poharat is, majd a mosogatószivaccsal dörzsölve elmosogatjuk.

Vajon mi az, amit a mosószerrel elmostunk? Első blikkre azt mondanám, a mosatlan poharat, azonban bizonytalanná tesz, hogy a mosószert mégiscsak a szivacsra teszem. Ráadásul a mosogatószer - minden illat-, bőrápoló, valamint daganatot gyógyító hatásán túl - csak és kizárólag zsíroldó, márpedig a poharakon vajmi kevés zsír szokott lenni. Ha jól belegondolunk, a legritkább, legmakacsabb (az az idióta reklámszakma!! :-)) szennyeződések kivételével szinte mindent el lehet mosogatni csak meleg vízzel is. A megoldás kézenfekvő, a szivacsot mossuk el a mosogatószerrel, mivel a szivacsba apránként beleevődő zsiradék egy idő után már lehetetlenné tenné a vele való tisztítást.

Ebből akár messzemenő következtetések is levonhatóak a tisztaság-piszok, a mesterséges és természetes közötti átváltozásokkal kapcsolatban, de azt már mindenki maga tegye meg! :-)
 

Szólj hozzá

kultúra irodalom mosogatás enciklopédia