2019. már 04.

Azért a kis bolondságért – Majd meghal az ember!

írta: Sólyom Bátor
Azért a kis bolondságért – Majd meghal az ember!

Fabók Mariann a vásári bábjáték igazi mágusa. Kiszól és beszól, végigvezet minket egy mesén, ebben az esetben egy 18 éven felülieknek szóló mesén.

Népi pajzánságokat gyűjtött egy Fabók Mancsi Bábszínháza, amelyet Fabók Mariann életbeli társával ad elő. Évődve kezdődik az előadás, éppen a színfalak mögül másznak elő némiképpen csapzottan, és arról érdeklődnek, tudjuk-e, mi a különbség férfi és nő között. Persze mi eleinte nehezen oldódunk, ezért nem tudjuk. Kiderül, van tehát mit mesélni nekünk.

fabok.jpgAzért a kis bolondságért (fotó: Németh Márk Botond)

Azért a kis bolondságért majd meghal az ember! – hangzik el a zenei felütés, és kezdődik a játék Ádám és Éva egymásra találásáról. Most a megszokottnál kevesebb a velünk való játék, Ádám és Éva nemiségének története népmesei tolmácsolásban viszont szépen és rétegzetten bomlik ki. Ahogy az anyja első alkalommal engedte el a bálba a lányát, aki nem megfelelően vigyázott az arany fészkére, sőt szellőztetés közben még madárka is szállott rája. A születés köre, miként a magvak aztán összeérnek, és ismét tanultunk valamit a szerelem szabadságáról. Ha Fabók Mancsi nevét halljuk, bátran szedelőzködhetünk, mert akár gyermekeknek és szüleinek, akár felnőtteknek kínál portékát, jobb ott lenni, mint lemaradni róla.

Az Azért a kis bolondságért című előadás egy ízléses és szellemes játék, ami teremtéstörténeti köröket éppen úgy befut, mint a hétköznapi életünk vérmesebb pillanatait. Összeköti tehát az eget és a földet, az égi és a földi szerelmet. Méghozzá jókora póznára.

Szólj hozzá

kritika kultúra színház báb Fabók Mariann Fabók Mancsi Bábszínháza