2019. már 13.

A mai nap színházi ajánlata – március 13.

írta: Sólyom Bátor
A mai nap színházi ajánlata – március 13.

A mai nap a drámáké.

Dráma

A gondnok / Radnóti Színház, Budapest / 19 óra

Alföldi Róbert rendszeresen rendez, és rendszerint kifejezetten jó előadásokat rendez a Radnótiban. Persze van kikre támaszkodni a Radnótiban, mivel jelenleg az ország egyik legjobb színháza, folyamatosan karbantartott színészekkel. Alföldiről köztudomású, hogy nem könnyű vele dolgozni, mivel a próbafolyamat elejétől kezdve teljes intenzitást követel meg, és kész elképzelésekkel érkezik már az első próbára. Az is köztudott, hogy a színészek általában építkezni tudnak a vele való közös munkából.

a-gondnok.jpgSchneider Zoltán és Pál András az előadásban (forrás: Radnóti Színház)

Most László Zsolt, Schneider Zoltán és Pál András játssza a Pinter darab három szerepét. László Zsolt egy javarészt autista férfiként eleveníti meg a furcsa épület lakóját, Schneider Zoltán egy kígyó módra tekergő semmirekellőt formáz kiválóan, Pál András pedig egy félig jelenésszerű, súlyos testvért mintáz. Az előadás nem aktualizál: az élhetetlenség és az emberség csökkenésének kórképe minden igazítás nélkül ránk illik.

Bádogdob / Katona József Színház, Budapest / 19 óra, Kamra

Hegymegi Máté, aki az egyik legizgalmasabb rendezőnk (Kohlhaas, Peer Gynt) első rendezése volt ez a Katonában. A hároméves Oskar úgy dönt, hogy nem akar felnőni, nem illeszkedik be a felnőttek világába. Miközben belül fejlődik, érik tovább, a teste megmarad gyereknek. Günter Grass művét Mikó Csaba írta színpadra.

badogdob5-toldy.jpgDér Zsolt és Elek Ferenc az előadásban (fotó: Toldy Miklós)

Monodráma

Leszámolás velem / Orlai Produkció / 19 óra, Jurányi Ház

Nagy Dániel Viktor az egyik legkorábbi orlais „csapattag”, aki tavaly kapott egy lehetőséget egy monodrámára, amivel kiválóan élt. Rába Roland rendezése egy meleg fiú történetét és gondolatait meséli el különösebb okító jelleg nélkül. Nagy Dániel Viktor a szokásos meleg attribútumok nélkül jeleníti meg az eddigi életére visszatekintő főhőst. Egy embert látunk, aki éppen a férfiak iránt vonzódik, amit nem könnyen nyel be a környezete, ahol felnőtt. És persze az sem könnyen, ahol jelenleg él. Az élettörténetet egy olyan ponton vágja el az előadás, ahol nem lehet pontosan tudni, mi lesz ezzel a férfivá serdült fiúból.

leaszamolas_foto_fegyverneky_sandor.jpgNagy Dániel Viktor az előadásban (fotó: Fegyverneky Sándor)

1 link / Proton Színház / 19:15, Katona József Színház, Budapest

Ahogy a Leszámolás velem esetén, úgy itt is egy színész (Bánki Gergely) segítette rendezőként az előadót, Vajdai Vilmost. Jake Smiles, a szerző neve írói álnév, netes nyelven nickname. 1 link, a magyar irodalom első online regénye a közönségtől és a zsűritől egyaránt első díjat nyert a Magvető Kiadó és az Origó 2001-es pályázatán. A szerző kilétét azóta is homály fedi.

Az internetes szlengnek és számítógépes szaknyelvnek bérelt helye van Smiles szótárában, ő maga pedig egy jómódú, középkorú férfi, menő munkával, feleséggel és gyerekkel. Csak éppen szabadidejének minden percét a számítógép előtt tölti: játszik, chatel, flörtöl, szeretkezik, online éli hétköznapjait, míg a valóságban maga a megtestesült cinizmus és közöny.

1_link_2_monus_marton.jpgVajdai Vilmos az előadásban (fotó: Mónus Márton)

Szólj hozzá

ajánlás monodráma Katona József Színház Radnóti Színház Proton Színház