2019. ápr 01.

A mai nap színházi ajánlatai - április 1.

írta: Sólyom Bátor
A mai nap színházi ajánlatai - április 1.

Bolond dolgok.

Zenés mesejáték

Félőlény / Miskolci Nemzeti Színház / 14:30

Békés Pál ifjúsági regényét Várkonyi Mátyás írta színpadra és Harangi Mária rendezte meg Miskolcon. Mikor a legjobb barátról kiderül, hogy ellenség, mikor már az otthon, az erdő sem biztonságos többé, mikor már nem lehet bízni senkiben, mikor nem tudni, ki szörny és ki nem, akkor ideje, hogy a Félőlény összeszedje minden bátorságát, hogy bízzon magában és a könyvekben, amikből mesél, és elinduljon, hogy megmentse az erdőt és a barátait, hogy mesékkel újrateremtsen egy szörnymentes helyet-áll a színlapon.

feloleny_eader_vera.jpgFotó: Éder Vera

Színmű

A megmentő / Láthatatlan Csoport / 19 óra, Magvető Cafe, Budapest

Eleve bolondos, hogy egy színházi csapatot Láthatatlan Csoportnak hívnak. Aki a rendezőt, Szabó Veronikát látta már színpadon, azt is tudhatja, hogy ő „eredetileg” bohócnak készült, és ezt meg is mutatja általában.

Maga a történet alapvetően nem hangzik bohókásnak, de biztosak lehetünk benne, hogy finom iróniával tálalják nekünk ezt az előadást: Ebben a történetben a testvér az, akit nem vártunk, akit nem akarunk, aki azért jön, hogy elfoglalja a helyünket, hogy kiszorítson a megszokott világunkból. A testvér idegen, és csúnya, nagy az orra, és problémás, agresszív, és nem akar beilleszkedni, mert ami nekünk jó, azt ő utálja, és tönkre akarja tenni. A megmentő című darab két lánytestvérről szól, nevük Náná és Malvin. De feltűnnek a szülők is, a tanító néni, a pszichiáter és néhány furcsa barát… 

la_thata_ron-csoport-24.jpg

Groteszk

Tűznyelők / Színház- és Filmművészeti Egyetem / 19 óra, Ódry Színpad, Klub, Budapest

A Színmű végzős zenés színész osztálya évek óta professzionális előadásokat mutat be, legutóbb például a Na’Conxypanban hull a hó című életrajzi operavíziót Gulácsy Lajos festőről. Novák Eszter és Selmeczi György osztályvezető tanárok, miként a többi tanár is, szemmel láthatóan felkészítette az osztályát a minőségi színházcsinálásra. Más kérdés, hogy ez mire lesz elég, hiszen az Operettszínház és a Madách Színház nagy bánata, hogy a Színműről mostanában kikerülő zenés színészek hangilag nem elég jók egy-egy musical, hát még egy-egy operett nagy szerepeire. Nem véletlen, hogy ezekben a színházakban szinte egyetlen Színműn végzett egykori hallgató nem található.

A végzős színészek elkalandoztak a szorongások, rettegések, összeesküvés-elméletek sűrű erdejében, és improvizációik, gyűjtéseik alapján készült az előadás – olvasható az előadás felvezetőjében. Kárpáti Péter saját írását állította színpadra, ami általában különös élmény: színészként az ő sajátos improvizációs építkezése mindenképpen, és legtöbbször a kész előadásba is sikerül átmenteni és helyzetbe hozni az improvizációk frissességét.

One man show

Kampánypornó / Dumaszínház - Ceglédi Zoltán önálló estje / 19 óra, Kompót Bisztró K terem, Budapest

A cím után nem nagyon kell magyarázni, hogyan kerül a bolondozások közé ez a one man show. Ceglédi Zoltán rendet vág a kampánykáoszban, felelőtlen pimaszsággal kicsúfolja a választási kampány szereplőit, jelszavait és kreatív eszközeit. Plakát nem marad szárazon! Ha utálja a lakossági fórumokat, ezt imádni fogja! Kíméletlen kampányanalízis másfél órában, fülledt NERotika és nagyon-nagyon szoros összefogás. Ki a hülye? Ki hazudik? Mitől lehetnek ezek a piros pöttyök? – áll a színlapon.

kampanyporno-cegledi-zoltan-onallo-estje-474-279-125655.jpg

Bohózat

Káosz / Karinthy Színház, Budapest / 19 óra

Horgas Ádám állítja színpadra ezt a harmincas nőkről szóló fekete komédiát. Egy 30-asokból álló baráti társaság tagjai – Szofi általános iskolai tanár; Emma újságíró, Júlia pszichiáter – időről-időre kávéházakban találkoznak azért, hogy megosszák egymással életük legfontosabb eseményeit és a bajban támogassák egymást. Amikor a világ gondjai túlzottan rájuk nehezednek, leülnek egy-egy csésze kávé mellé és megpróbálnak rájönni, hogy mi az oka és következménye krízisüknek. Myllyaho drámája három nőről szól, akiket nemcsak kávézókban, hanem ut cákon, iskolában, hajókiránduláson és egy orvosi váróban is látunk, valamint egy rendőrségi fogdában, ahova részegen zárják be őket egy átmulatott éjszaka után. A darab külön érdekessége, hogy valamennyi figuráját a három főszereplő nő alakítja.

kaosz.jpg

A szerepeket Bozó Andrea, Botos Éva és Szávai Viktória játssza.

Valami

Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás / MU Színház, Budapest / 20 óra

Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György a Magyar akác című posztdramatikus előadásban megfricskázták a betelepített, majd rövid úton hungarikummá vált akác történetét. A Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás egy improvizatív módon születő komédia, egy hungarikumismereti vetélkedő, ahol maguk a nézők a versenyzők. Csak rajtuk múlik, hogy mennyire vesznek részt a játékban: végignézik a politikai korrektség földbe döngölését, vagy szerepbe bújnak, és az előbbre jutás reményében tovább építik azt a rendszert, amelyben a hangzatos mondatok mögött cinizmus rejlik, és ahol a nemzeti értékek tartalom nélküli felhasználása lehet a karrierépítés alapja.

borkostolas.jpg

Szólj hozzá

kultúra színház ajánlás