2019. máj 11.

FélTESZT

írta: Sólyom Bátor
FélTESZT

A visszavágott költségvetés felére csökkenti a tíz nap múlva kezdődő fesztivál programját.

 A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházra mért költségvetés csökkentés hatására a tizenkettedik kiadásához érkező Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó kénytelen a már meghirdetett programjából több előadást is lemondani. Ezért, a folytonosság és a TESZT szellemiségéhez hű nézőkkel való kapcsolat fenntartása érdekében, 2019. május 20-26. között redukált programmal szervezik meg a TESZT vész-kiadását.

Május 7-i gyűlésén temesvári Városi Tanács– a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház fenntartója és fő támogatója – a 2018-as évhez képest a felére apasztotta a Színház éves költségvetését, ezáltal ellehetetlenítve a Temesvári Eurorégiós Színház Találkozó – TESZT eredetileg összeállított programjának megvalósítását. Az újonnan előálló pénzügyi helyzetben a Színház arra kényszerült, hogy jelentősen csökkentse a fesztivál költségvetését, és így lemondjon több beválogatott és meghívott produkcióról. 

 afis_halfteszt12_a1.jpg

A fesztivál idei kiadása az 1/2SZT – fél költségvetés, félTESZT mottó alatt zajlik majd, mely jelezni hivatott egyrészt a fennálló szükségállapotot, másrészt a fesztivál folytonosságához való ragaszkodását a szervezőknek. Szintén kimarad a TESZT programjából, az első alkalommal meghirdetett Fesztiválbörze, amely elsődlegesen a színházi szakemberek számára kívánt teret és találkozási lehetőséget biztosítani. Ugyanezen költségvetési okból adódóan idén a Fo(u)r Public Spaces programra sem kerül sor, mely a Temesvár Kulturális Főváros 2021 Egyesület gondozásában illeszkedett a tavalyi  TESZT programjába és négy ingyenes szabadtéri előadást kínált a temesvári közönségnek. 

A TESZT a régióban a  legfontosabb, Temesváron pedig az egyetlen olyan nemzetközi fesztivál, amely az év első felében kerül megrendezésre, és amely főként kortárs színházi és új kifejezési formákat kínál programjában. 

A TESZT előadásaira május 13-tól lehet jegyet váltani 40 lejes teljes és 30 lejes kedvezményes áron. Valamennyi előadás magyar, román és angol nyelvű fordítással követhető. A TESZT csökkentett programjában a következő előadások szerepelnek.

A fesztiválprogram itt olvasható.

(Forrás: Temesvári Állami Magyar Színház)

Szólj hozzá

fesztivál Határontúl