2019. dec 17.

Spolarics Andrea, Gáspár Ildikó és Schneider Zoltán is díjat kapott

írta: Sólyom Bátor
Spolarics Andrea, Gáspár Ildikó és Schneider Zoltán is díjat kapott

Szakmai díjakat adtak át december 16-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban: az idei Aase-díjakat, a Bálint Lajos vándorgyűrűt és az Ivánka Csaba-díjat.

Az Aase- díjat kapott 2019-ben:

Hullan Zsuzsa (Vígszínház), Spolarics Andrea (Budaörsi Latinovits Zoltán Színház), Megyeri Zoltán (Tatabányai Jászai Mari Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház).

dij.jpgSpolarics Andrea, Gáspár Ildikó és Schneider Zoltán (fotók forrása: Bajor Gizi Színészmúzeum)

Bálint Lajos vándorgyűrűt kapott 2019-ben:

Gáspár Ildikó dramaturg rendező (Örkény Színház)

Ivánka Csaba-díjat kapott 2019-ben:

Rancsó Dezső (Pesti Magyar Színház)

A díjakról

Aaese-díj

Az Aase-díjat (ejtsd: Óze-díjat) magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében.

Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara választotta kuratórium dönt. 

spolarics_dij.jpgSpolarics Andrea és Berzsenyi Bellaagh Ádám a díjátadón

Bálint Lajos vándorgyűrű

Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint Budapest Főváros Tanácsa alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjban évente felváltva egy-egy dramaturg, illetve művészeti titkár részesülhet emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.

Ivánka Csaba-díj

Az Ivánka Csaba-díjat 2000-ben alapították, melyet évi egy alkalommal, művészi teljesítményéért egy arra érdemesnek tartott színházművész kaphat.

Ivánka Csaba emlékének ápolására, a művész édesanyja és testvérei alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

(Forrás: Bajor Gizi Színészmúzeum)

Szólj hozzá

díjak színház hír Schneider Zoltán Spolarics Andrea Hullan Zsuzsa Megyeri Zoltán Gáspár Ildikó Rancsó Rezső