2010. ápr 04.

Demokrácia és a görögök

írta: Sólyom Bátor
Demokrácia és a görögök

Amikor azt mondjuk, hogy kulturális eredetünk zsidó, görög és keresztény, akkor alapvetően tévedünk, így demokráciánk modelljeként a görögök emlegetése nem nagy észre vall.

A görögöknél városállamok voltak, amelyeknek a belső szervező-, és befogadó elvei még a mai országonkénti tagolódáshoz képest is szigorúak voltak. Vagyis az "antik Görögország" kifejezés nem is jelent semmit, mert nem volt ilyen ország. A görög városállamok, ha saját érdekei megkövetelték, minden szemrebbenés nélkül szövetkeztek idegenekkel (nem görögökkel) más görög városállam elpusztításához. Ezt csak azért mondom, hogy érthető legyen, hogyan tudott működni egy demokrácia úgy, ahogy nálunk nem működhet. Tehát, az antik városállamok némelyikében (Spártában például, soha) minden egyes ember minden szavazáson szavazott. Vagyis egy hatalmas népgyűlés volt az, ahol a döntések születtek. Mindenki minden egyes kérdésben, döntésben részt vett. Mintha a parlamentben mindenki jelen lenne. Ez, ugyebár nem működik nálunk. Rousseau több, mint 200 évvel ezelőtt ezt Genfben lehetségesnek tartotta. Most sem gondolom, hogy egy nagyközség méretű településen ezt ne lehetne megvalósítani. Hát, sokkal kevesebbe kerülne, mint ezek a nevetséges választások.

Az antik görög kultúrával nekünk (európaiaknak)közvetlen kapcsolatunk sosem volt. Mi Rómától kaptuk az általuk idiotizmus szintjére süllyesztett elemeit egy egykor volt csodának. Róma katonaállam volt, a demokráciához semmi érzéke nem volt, ezért lehetett birodalom. Demokratikus birodalom nem lehetséges, mert ahhoz rátermett, erős, bölcs vezető szükséges, aki minden hatalommal rendelkezik. A mi demokráciánk egy ilyen állapot: várjuk, reméljük a királyt, de csak silány politikusokra telik, akikre jó szívvel semmit sem bíznánk. A demokrácia szar, de ennél jobb lehetőségünk most nincsen: ez egy Churchill mondás egy olvasata. Moöst ez van. Amikor egy Orbán kvalitású embert vezérré tesznek hülye fiatalok akkor ez ezért van. Kell nekik a rend, a megmondó ember, aki mellett maradhatnak, amik, hülye, felelőtlen gyerekek. Ha jobboldali ember a demokráciára, mint értékre hivatkozik, biztos lehetsz benne, hogy hazudik.


A görögök is gyerekek voltak. Festettek, táncoltak, szerettek, meghaltak, elárulták saját városállamukat, majd 10 évre rá már annak hadait vezették. Felelőtlenek és gonoszok voltak, játékosak. És megtehették, mert tényleg gyerekek voltak. A római birodalom érett: számító, erős, szenvtelen és ostoba. Ma Európa öreg, de nem azzal a bölcsességgel öregszik, ami az öregkor sajátja, hanem a másik sajátosságot mutatja fel, a gyerekességet. Csakhogy mi már nem vagyunk gyerekek, mi öregemberek vagyunk anélkül, hogy egy csepp eszünk is lenne. Olyan dolgokért kapkodunk (történelem, kereszténység, demokrácia), amelyek egészen más dimenziókban vannak, mint bármikor is állt Európa-Amerika-Ausztrália.

Nem gyerekek, hanem gyerekesek vagyunk. Nevetséges, játszadozó, aszott gnómok. Mint Orbán Viktor. Ő a mi  képünk, és nem kedves a látványa.
 

Szólj hozzá

politika kultúra demokrácia orbán viktor róma görögök