2010. ápr 18.

Álom abc 1.

írta: Sólyom Bátor
Álom abc 1.

Sokan tapasztaljuk, hogy hiába próbálkozunk azzal, hogy azt álmodjuk, amit szeretnénk, képtelenek vagyunk az elalvás előtti utolsó képzelgésünkbe beleálmodni magunkat. A teendő a következő:

1. Próbálj elgondolni valamit csukott szemmel! Egészen addig kísérletezz, amíg nem látod azon a módon, amin egyáltalán képzeletben látunk! (legalább egy napig edzzél)

2. Ha ez jól megy, váltogasd a képeket, tárgyakat, alakokat! (legalább egy nap)

3. Képzelj el egy követ a tenyeredben, majd próbáld gondolatban nyolcszor feldobni! (legalább egy nap)

4. Váltogasd az elképzelt dolgokat, de mindig legyen valami, amit előbb kigondolsz, és csak azután próbálod meg elképzelni! Vagyis ne azután próbálj elképzelni valamit, hogy már el is képzelted! (legalább egy hét)

5. Elalvás előtt képzeld el azt, amiről álmodni szeretnél! Gyakorold, hogy semmi mást ne képzelj el, csak azt az egy helyzetet, személyt, dolgot, gondolatot! Ha rossz passzban vagy, vigyázz arra, hogy önmagában nem elég, hogy arról álmodj, amiről szeretnél, az az igazán fontos, hogy olyat álmodj vele, amilyet szeretnél! Vagyis, ha ki vagy bukva, mert hiányzik a volt szerelmed, és még depresszív is vagy némiképpen, akkor nem biztos, hogy jól jársz, ha róla álmodsz, mivel valószinűleg álmodban is meg fog gyötörni. (Ennek elkerülése, álmaink belső irányítása már sokkal nehezebb, sokkal erőteljesebb koncentrációt igénylő, szellemi munka, amiről majd később írok)

6. Kövesd végig az álomba merülésedet! Ez a koncentráció nem lehet valami görcsös akarás, hanem finom megosztása a figyelemnek az elképzeltek és az álomhoz közeledés között. Ha elkalandoznak a gondolataid, nem tudod kordában, egyetlen mederben tartani, engedd el, az, ami-aki álmodik benned, jobban tudja, mi kell neked, mint te! Ne erősködj a képzeleted ellen, csak ha minden következményét bevállalod! Az álomba merülés pillanatát fel fogod ismerni. Ez hosszú hetek, hónapok munkája, de semmiképpen ne ragadj abba bele, hogy mindennap kísérletezel! Csak akkor érdemes és szabad, amikor szellemileg friss vagy, tiszta és erős.
 

Szólj hozzá

kultúra álom enciklopédia álom abc