2010. ápr 28.

Nyílt levél helyett - Erőss Balázshoz

írta: Sólyom Bátor
Nyílt levél helyett - Erőss Balázshoz

 

Pataky Klára Felhőmen-je borzasztó. Pataky Klára az a koreográfus (és ilyen nincsen még egy), akitől eddig még nem láttam nagyon jónál gyengébb darabot. Lábán díjas. Úgy járunk a darabjaira, mint akik szomjan akarunk halni, mert ő táncot mutat nekünk, gyönyörű lányokat, szépséges gondolatokat, érzéseket, ahogy senki itt Magyarországon. Pataky Klára ott van a képzeletbeli Top 5-ben. Most úgy néz ki, hogy nem tudja sehol játszani eddigi darabjait. Ami egyszerűen botrány.
Pataky Klára érték. Felhőmen-je rossz döntések, kényszerpályák miatt három hónap helyett másfél hónap alatt kellett elkészüljön, amiből egy hetet Szász Dani nélkül kellett megoldani. Készült hozzá videó anyag, amit vetítő híján (vetítőgép híján!!!) nem lehetett dramatikus hadrendbe állítani, noha ez lett volna, ami segít az értelmezésben. A Felhőmen sok hibájáért Pataky Klára a felelős, de alapvető sikertelenségének oka sokkal összetettebb.
Mindezt csak azért mondom el, ne érjen a vád, hogy elfogult vagyok. Maga a probléma a következő. Eleve viszonylag kevés olyan hely van Budapesten, ahol Pataky Klára közönsége beférhet. A Sín-be és a Bakelitbe nem lehet embereket kivinni, három nézőnek eljátszani négyen a Basta cosi!-t elég hervasztó lehet, a Merlin és a Gödör már előbb kihúzta a listáról Patakyt, és most legutóbb a MU is. Egy hét főből álló listát mutattak neki, akik a következő évadban koreográfusként helyet kapnak, és ebben nem volt Pataky Klára. A lista a következő: Kovács Gerzson Péter, Fehér Ferenc, Ágens, Gergye Krisztián, Gold Bea, Duda Éva, Árvai György. Senkit nem akarok itt minősíteni, kivéve Kovács Gerzson Pétert és Gergye Krisztiánt, akiknek bármilyen színpadon ott van a helyük, de számomra teljesen abszurd, hogy a másik 5 közül nem találni olyat, aki helyett Pataky Klára sokkal több örömet és bánatot tud okozni nekünk. Ez vezetői döntés kérdése. Ez egy rossz döntés, szerintem. És remélem, sokak szerint.


 

Szólj hozzá

kultúra színház tánc pataky klára