2010. máj 11.

Miniszterelnökeink és a tisztesség

írta: Sólyom Bátor
Miniszterelnökeink és a tisztesség

 

Antall József tisztességes ember volt, ezt nem szokás vitatni. Nem volt jó politikus, ahogy a kormánya által végrehajtott feladatok is kívánnivalót hagytak maguk után. Még azt is el tudom képzelni, hogy nem nyúlt le semmit.

Horn Gyula nem tisztességes ember. Sem múltja, sem karaktere nem vall jó emberre. Politikájának legjobb döntése volt Bokros Lajos belügyminiszteri kinevezése, és kiállása mellette. Jó politikus, az eddigi miniszterelnökeink közül a legjobb.

Orbán Viktor nem tisztességes ember. Talán, sosem volt az, de pálfordulása (tömeges megtérése) óta bizonyosan nem az. Magánvagyona sem neki, sem családjának nem volt, amikor leköszönt akkor már nagyon is.

Gyurcsány miniszterelnökként tisztességes volt. Saját vagyonát megszerezni nem igen tudhatta másként, mint tisztességtelenül. A vagyonról még annyit, hogy sok más okosság mellett, Arisztotelész is megmondta már, hogy jobb, ha gazdag, vagyonos emberek kormányoznak, mert ők kevesebbet lopnak. Antall után a második a listán, aki gyanúm szerint keveset húzott saját zsebbe.
Öszödi beszédére csak annyiban lehet büszke, hogy végre valaki igazat mondott ebben az országban felső szinten. Hogy aztán nagy mellénnyel kibüszkélkedte, hogy ő az igazmondó juhász, az már gáz, hiszen ezzel az igazságával nem állt volna ki magától a nyilvánosság elé.

Gyurcsány Ferenc nem tisztességes. Előélete is zavaros, bár magánvagyona valószínűsíti, hogy nem sokat kapart haza a hivatalából. (Ha mondjuk, Orbán Viktorral vetjük össze, akkor azt vélem, úgy a század részét.) Tisztességtelensége nem is fokozott, a Fidesz elmebajával szembeni kirohanásaiban érhető tetten, azt nagyon jól csinálta, hanem zavaros, hatalomvágyó tekintetében.

Orbán Viktor nem tisztességes ember. És ez néhány hónapon belül ki is fog derülni.
Szólj hozzá

politika gyurcsány ferenc orbán viktor horn gyula antall józsef meggyessy péter