2010. júl 07.

A Fidesz mint rendszerváltó párt

írta: Sólyom Bátor
A Fidesz mint rendszerváltó párt

 

A Fidesz nem rendszerváltó párt, pontosabban nem mostani alakjában vett tevékenyen részt a ’89-es eseményekben, vagyis a Fidesz egy rendszerváltó párt jogutódja anélkül, hogy szellemi értelemben bármiféle kapcsolata maradt volna akkori önmagával.

Mindez annyiban érdekes, hogy miféle csavart logika alapján Fideszes közhely, hogy amikor annyian kiléptek a pártból (és mentek át zömmel az SZDSZ-be), vagyis mivel ők maradtak liberális gondolkodók, éppen ők a párt árulói. Akik következetesek maradtak ahhoz, amit a Fidesz indulásakor jelentett, miközben egy egész párt fordult egy nagyjából 175 fokosat.
Itt most nem arról beszélek, hogy miként térhet meg egyszerre egy pártnyi ember, miként válhat egy-két év (talán csak hónapok) alatt egy liberális antiklerikális csoport keresztény értékőrzővé, hanem arról, hogy ha már ez megtörtént, honnan meríti a pofátlansághoz szükséges bírerőt ahhoz, hogy azt állítsa, hogy a kilépők az állhatatlanok, a csélcsapok, az árulók.

De nem ez a csattanó, hanem az, hogy mekkora intellektuális kapacitást jelez itthon, hogy ezt Magyarország benyalja. Egy vérliberális párt vérkonzervatívvá változik egy választási ciklus alatt, majd a helyben maradókat leárulózzák. És Te haver, vagy Te, vagy Te még mindig azt gondolod, hogy azért van igazsága Orbánnak Fodor Gáborral szemben. Csak kezdünk, vagy már teljesen elhülyültünk?
J

 

Szólj hozzá

politika közélet fidesz rendszerváltás orbán viktor társadalomkritika tisztességtelenség