2010. júl 07.

Pintér Családbarát Sándor és a börtönhelyzet

írta: Sólyom Bátor
Pintér Családbarát Sándor és a börtönhelyzet

 

Pintér Sándor minap bejelentette, hogy a börtönférőhelyek számát jelentősen növelni szándékszanak rövid időn belül, majd tegnap még egyet csavarintott a dolgon.

Az valóban nevetséges dolog, hogy néha a börtönbüntetésére időben bevonuló elítéltet hazaküldik még egy-két hónapra, évre, mire üresedés lesz, és sorra kerülhet végre büntetőidejének rendes megkezdéséhez. E mögött elsősorban gazdasági okok állnak, a börtönök fenntartása ugyanis rendkívül költséges dolog. De nem csupán üzleti értelemben gazdaságtalan, hanem szellemiben is, hiszen életerejük teljében lévő emberek tétlenné tételéről van szó. Aktivitást inaktivitássá teszünk, sőt tunyasággá. (És itt nem érdemes felhozni a rabok dolgoztatásának lehetőségét, mert az soha sehol a világon nem hozott, hanem inkább még elvitt pénzeket.)

Az már nem nevetséges kérdés, hogy a büntetések szigorítása visszaszorítja-e a bűnözést, vagy csupán az adott társadalom bosszúszomját elégíti ki. Erre mindenki maga kell válaszoljon. Mindenesetre Pintér Sándor azt is mondta, hogy már a lopások egyes fajtáit (vagy mindet, nem tudom) is börtönnel akarják büntetni pénzbírság helyett.

Az viszont megint csak kacajra fakasztó, hogy azt nyilatkozta a belügyminiszter, hogy azáltal, hogy a pénzbírság helyett börtönbe csukják az elkövetőket, így a „CSALÁDOKAT NEM HOZZA NEHÉZ GAZDASÁGI HELYZETBE”, szemben azzal, ugye, hogy pénzbírságot kapott a tolvaj, majd azt zömmel nem fizette be. Ehhez képest most börtönbe fogják zárni. Tényleg jobb ez a családoknak. Egy thrillerben a sorozatgyilkos családirtót Családbarátnak nevezték egymás között a nyomozók. Azt gondolom, ez a belügyminiszterünkre is illik ezek után: Pintér Családbarát Sándor.

De a legvidámabb történetet a végére tartogattam. A Hír TV-ben egyik nap arról folyt a beszélgetés, hogy miként kellene értékelni Pintér Sándor miniszterségét egy európai, önmagát kultúrállamnak tartó ország esetén. A műsorvezető a legnagyobb komolysággal azt fejtegette, hogy Pintér Sándor köztudottan „MÁS KÖRÖKBEN IS OTTHONOSAN MOZOG”, így kiválóan alkalmas ezen körök kordában tartására (még a rablóból pandúr népi szellemességet is ideidézték). Végül azzal „nyugtattak meg” minket, hogy ne aggódjunk, hiszen ott van a kormányzói akarat, amelynek bölcsessége garancia arra, hogy Pintér Sándor a legjobb megoldás - annak ellenére, hogy „más körökben is otthonosan mozog”. Félreértés ne essen, a „más körökben is otthonosan mozog” azt jelenti, hogy „Pintér Sándor gengszter, magasan jegyzett tagja annak, amit a köznép előszeretettel nevez alvilágnak”. És ő a belügyminiszterünk, aki növeli a börtönök számát, miközben, ha ő valóban „más körökben is otthonosan mozog”, akkor legalábbis egy új férőhely már le van stoppolva.
:-))

Hát, így éldegélünk mi itt a Kárpát-medencében.

 

Szólj hozzá

közélet választások orbán viktor társadalomkritika pintér sándor