2010. aug 08.

Echo TV és a „szájba adás” - kis újságíró iskola

írta: Sólyom Bátor
Echo TV és a „szájba adás” - kis újságíró iskola

 

Az Echo TV Kiút című műsorában a műsorvezető rövid felvezetés után azt a „kommunistákra” vonatkozó kérdést tette fel az egyik meghívott vendégének, hogy „Létezik az, hogy (a kommunisták S.B.) évtizedeken keresztül célirányosan rabolták az országot?”.

Újságíró alapok
1. A legfontosabb egy televíziós műsorban, hogy a szerkesztő műsorvezető hogyan néz ki. Nem a jó megjelenésre, a megnyerő külsőre gondolok, hanem arra, hogy kellően szimpatikus-e a hitelesség értelmében. Hogy elhiszem-e róla, hogy amiről beszél, ahhoz ért, hogy szerkesztőként valóban érdekes témákat talál, hogy emberi tartással tudja alátámasztani megszólalásait. A Kiút műsorvezetője egy antipatikus, bugyuta, talán kültelki sugyerák, aki ráadásul hellyel-közzel valódi újságírókat szapul. Nem jó kezdet.
2. A legelemibb újságírói hiba az interjúalany, a beszélgetőtárs szájába adni, hogy mit mondjon. Ilyenkor ugyanis teljesen felesleges az interjúalany, a meghívott vendég, hiszen az újságíró (ál-újságíró) voltaképpen monologizál.
Az inkriminált mondat egy sarkos véleménnyel bíró, előfeltevéseit nem tudatosító, de legalább szakmailag tisztességes újságíró szájából valahogy így hangzana: „Azt gondolom, hogy a kommunisták évtizedeken keresztül lerabolták az országot. Önnek mi a véleménye erről?”. Egy igazi újságíró pedig ilyesmit kérdezne: „Lát Ön valamilyen összefüggést az eddigi hatalom és az ország gazdasági helyzete között? És ha igen, milyen előjelűt?”.
Persze, ez így is kevés, mert először el kéne jutni oda, hogy a beszélgetőtárs vajon osztja-e a műsorvezető azon előfeltevését, hogy
- kommunisták alatt olyan dolgokat lehet érteni, mint az MSZMP, az MSZP hatalmi holdudvara
- az MSZP hatalmi holdudvara (és csakis ők!!!) az elmúlt rendszer hatalmi pozícióit megörökölték, megszerezték.
- a hatalmon lévő erőktől függetlenül voltaképpen ők irányították az országot.
Mindezek tisztázása nélkül, fel sem lehet vetni értelmesen olyan kérdést, amit a Kiút műsorvezetője feltett.

Ezek nem nehéz dolgok, viszont ehhez nem elég egy jó dumás, jobboldali suttyót felkaparni az utcáról, és bemikrofonozni, bekamerázni.

 

Szólj hozzá

média kultúra újságírás médiakritika echo tv