2019. már 14.

A mai nap színházi ajánlatai – március 14.

írta: Sólyom Bátor
A mai nap színházi ajánlatai – március 14.

Boszorkányok és egyéb vígasságok.

Gyermek, Báb 

Banyamosoda / Láthatáron Csoport, Marczibányi Művelődési Központ / 14 óra, Zenthe Ferenc Színház, Salgótarján

Markó Róbert kritikusból lett bábrendező, majd a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője. Szerzőként és rendezőként is jegyzi az előadást, amelyet a Láthatáron Csoport tagjaival hoztak létre. A Láthatáron Csoport azonos a Bohócok a Láthatáron Csoporttal, ami az eredetükre utalt, mivel eredetileg gyerekelőadásokat terveztek létrehozni, de mára megváltozott a profiljuk. Mindig is a fiatalokat célozták általában interaktív előadásaikkal és színházi nevelési foglalkozásaikkal, most azonban már több felnőtt előadásuk is van.

banya.jpgBanyamosoda

Most egy bábos-énekes vásári komédiával kínálják meg az 5-8 éves gyerekeket. „A boszorkány, aki nagyon gonosz, fogva tartja a királylányt. Szerencsére jön egy királyfi, aki kiszabadítja őt a nézők segítségével. Már, ha a a nézők segítenek neki. Mindeközben lelkünk-testünk is megtisztul, amiben nagy szerepe van egy nem hétköznapi szerkezetnek, a pucerátornak. Hogy a kicsoda, a micsoda, a mivel és a mit??? Na, ezt meséljük el nektek szépen sorjában” – áll a színlapon. 

Rockopera

István, a király / Zikkurat Színpadi Ügynökség, Budapesti Operettszínház / 15 óra és 19 óra, Budapesti Operettszínház

Székely Kriszta rendezése volt az egyik utolsó nagy színházformálói tette az Operettszínház leköszönő igazgatójának, Lőrinnzy Györgynek. Az is kérdés, egyáltalán műsoron tartja-e majd az új vezetés. Nézzük, amíg még lehet! 

istvan_puskel_1.jpgIstván, a király (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Vígjáték

Szenivánéji álom / Szegedi Nemzeti Színház / 18 óra

Horgas Ádám minden rendezése izgalmas ebben a helyzetben, amikor a Szegedi Nemzeti Színházat az új vezetés vette át. Horgas Ádám művészeti vezetőkként dolgozik a szegedi teátrumban. A jó visszajelzések alapján látatlanban s ajánljuk az előadást.

Tartuffe / Örkény Színház, Budapest / 19 óra

Az Örkény Színház majdnem minden évben hoz egy egészen különleges vígjátékot, legutóbb A hattyú volt ez Amíg még tehetjük, nézzük meg Bagossy László rendezését. Pazar!

tartuffe_1.jpgTartuffe

Opera 

Bánk bán / Magyar Állami Operaház / 19 óra, Erkel Színház

Vidnyánszky Attilának ma két Bánk bán rendezése is műsorra kerül. Amit a Nemzetiben állított színpadra, csak azért nem ajánljuk, mert arra már nem lehet jegyet kapni. Joggal, mert az évad egyik legjobb előadása. Szintén a visszajelzések alapján mondjuk, hogy az opera is megér egy estét. Még akkor is, ha nem vagyunk a műfaj rajongói.

bank_puskwel.jpgBánk bán

Szólj hozzá

ajánlás Magyar Állami Operaház Örkény Színház Vidnyánszky Attila Székely Kriszta Budapesti Oprettszínház Láthatáron Csoport