2019. már 22.

A mai nap színházi ajánlatai – Március 22.

írta: Sólyom Bátor
A mai nap színházi ajánlatai – Március 22.

Fiatalok  és idősebbek, köztük Liszt Ferenc életét nézhetjük, és hajléktalanok életét játszhatjuk ma.

Független, dráma

DeGeneráció / KoMod Színház / 17 óra, Karinthy Színház

A kanapén ébredsz. Nem emlékszel semmire. Tíz perc múlva elhagy a csajod skype-on. Még öt perc és meggazdagszol... és a mai buli még el sem kezdődött... Öt fiatal összezárva, és egy furcsa lány, aki a lényegre tapint. XYZ generáció? Pán Péter szindróma? Exorexia? Digitális őslakosok, Tinder meg a helikopter szülők? Nem érted? Nem baj. A lényeg, hogy #yolo!

degeneracio.jpg

Az előadás a mai 20-as, 30-as korosztály generációs problémáit dolgozza fel. A darab foglalkozik párkapcsolati problémákkal, a családalapítástól való félelemmel, fiatalkori munkanélküliséggel, emigrációval, a korosztály általános elveszettségével és céltalanságával.

Érzékenyítő színházi nevelési előadás

Cím Nélkül (hajlék-kaland-játék) / Mentőcsónak Egység, STEREO Akt / 18 óra, Jászai Mari Színház, Tatabánya

A Mentőcsónak Egység már többször megkínálta a nézőit különféle, szociális problémákkal társasjáték formájában (mélyszegénység, migráció), most a hajléktalanságba képzelhetjük bele magunkat egy játék erejéig. Vajon végigélnénk egy telet az utcán? Nem hiszem. Most a MOST Fesztivál keretén belül látható az előadás Tatabányán.

cim_nelkul.jpg

Dráma

A vihar kapujában / Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg / 19 óra

Ez az előadás még a Sztarenki-éra idején készült Zalaegerszegen, amióta Besenczi Árpád kirúgta Sztarenki Pált a művészeti vezetői posztjáról, már nem igen születnek hasonló produkciók, még akkor sem, ha ez például túlélt egy teljes évadot, ami vidéken egy ilyen jellegű, elvontabban fogalmazó előadásnál nagyon ritka. Addig érdemes ezeket az előadásokat Zalában bezsákolni, amíg még egyáltalán vannak, és nem dübörög a népszínházi modell zenés darabokkal, bohózatokkal és vígjátékokkal.

10 / Radnóti Színház / 19 óra

Székely Csaba szerzőként és Sebestyén Aba rendezőként az évad egyik legjobb előadását hozták létre a Radnóti Színház tíz, kiváló színészével a tízparancsolatból formált történethálóval, amely egyfajta oratóriumként szólal meg.

10_ea_01_domolky_daniel_web_020.jpgLászló Zsolt és Lovas Rozi az előadásban (fotó: Dömölky Dániel)

Táncelőadás

Magyar rapszódia / GG Tánc Eger / 19 óra, Egri Gárdonyi Géza Színház

Liszt Ferenc életét és zenéjét állította színpadra a GG Tánc Eger vezetője, Topolánszky Tamás. Az egri tánctagozat immár kezdi megtalálni a maga arcát: a stúdióterembe bátrabb koreográfiákkal, a nagyszínpadra önálló koreográfiákkal vagy a színészekkel közös táncelőadásokkal készülnek. Az utóbbi években a magyar szerzők műveit részesítve előnyben, az Emberi tragédia után most Liszt Ferenc. Nem érződik az előadáson az élettörténet elmesélésének mindenáron való akarása, ami miatt nem is áll össze igazán az a történet, de ez itt nem zavaró – vágyak, érzelmek és elhivatottság kavarognak benne. És ami a legnagyobb szó, hogy ha a koreográfia drámaiságban meg sem közelíti a zenét, a mozgás mégsem válik puszta hordalékká vagy apropóvá a zene meghallgatására.

liszt_eger.jpg

Független, dráma

Négyeshatos / Stúdió K Színház / 19:30

Forgács Péter állította színpadra immár hetedik éve ezt a villamosos történetet. Még nem árulhatom el a nevem. Meg kell várnom, míg észbontóan beleszeretsz a telefonszámomba! Szeretnélek a karjaimba zárni. Szeretnélek ismét látni. Érezni tested melegét, ami szüntelen kéri, hogy még! Akarom a gyönyört, a szenvedélyt. Akarom a szépséget és a kéjt; ami felhevíti egész lényemet, nem kérek mást csak egy Boldog Életet! – olvasható a színlapon.

negyes.jpgNagypál Gábor és Homonnai Katalin a előadásban

Szólj hozzá

ajánlás