2019. máj 27.

Mai napi színházi ajánlatunk – május 27.

írta: Sólyom Bátor
Mai napi színházi ajánlatunk – május 27.

Van remény. Vagy nincs?

Báb

A brémai muzsikusok / Harlekin Bábszínház, Eger

A négy, feleslegessé vált háziállat kalandjai egyik alapmesénkké vált: ha összefogunk, a nálunknál erősebbet is legyőzhetjük. Ráadásul az egri bábszínház az egyik legjobb a maga nemében. Ezzel az előadással nem nagyon lehet melléfogni.

Színmű, független

I. Erzsébet / Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Szkéné, Budapest / helyszín: Szkéné

A független szféra nagyágyúival létrehozott előadás egy férfivá amoralizálódott uralkodónőt mutat meg, a címszerepben Fodor Tamással. Szikszai Rémusz rendezései pedig úgy tudnak közönségbarátok lenni, hogy a legkevésbé sem könnyíti el a darabokat.

erzsi.jpgFodor Tamás (középen) az előadásban

Abszurd dráma

Ádám almái / Radnóti Színház, Budapest / helyszín: Katona József Színház, Budapest

Amit Szikszai Rémuszról írtam, mi sem bizonyítja jobban, minthogy két rendezése is bekerült a mai nap favoritjai közé. A filmmel nem nagyon lehet versenyre kelni, de a Radnóti Színház társulata megpróbálja, és nem is eredménytelenül. Ivan, a pap szerepében László Zsolt, Adamként Pál András remekel. A saját nyomorát maga előtt is elhazudó pap és házanépe, valamint a neonáci Adam története egy megváltástörténet. Kérdés, ki kit vált meg.

adam.jpgPál András és László Zsolt (fotó: Mészáros Csaba)

Tóték / Spirit Színház, Budapest / helyszín: Örkény Színház, Budapest

Örkény klasszikus abszurdja a hatalom alá hajló, attól függő kisemberek tűrőképességének határpontjáról jól ismert, színházaink előszeretettel veszik elő. Az Őrnagy szerepében ezúttal Orosz Ákost láthatjuk, aki egymaga elég indok lehet, hogy megnézzük az előadást.

Szólj hozzá

ajánlás