2019. jún 10.

Az Operaház bocsánatkérés helyett ledorongolta Kovalik Balázst

írta: Sólyom Bátor
Az Operaház bocsánatkérés helyett ledorongolta Kovalik Balázst

A rendező miután nehezményezte, hogy az általa korábban színpadra állított Turandot most a neve alatt jelenik meg a Margitszigeten, ahová az előadás átrendezést igényelne, az Operaház sajtóirodájából dőlni kezdett a mocsok.

Kovalik Balázs korábban egy közleményt adott ki, amelyben többek között a fent említett okok miatt elhatárolódott az előadástól. Az Operaház azonnal reagált, persze nem európai módon.

kovalik-horz.jpgKovalik Balázs és Ókovács Szilveszter

A Magyar Állami Operaház közleménye szerint „Kovalik Balázs az elmúlt nyolc évben rendre arra játszik, hogy önmagát mint az intézményi vezetésváltás áldozatát mutassa be, miközben a korábbi szocialista államtitkár, Vass Lajos akkori főigazgató menesztette”.

Kiderül az is, hogy az intézmény szerint nem is olyan jó az a Turandot-rendezés, ugyanis Kovaliknál „nem vak Timur, Kalaf pedig annak dacára ismeri meg előre a feladványokat, hogy a zenében egyértelműen benne van a nehezedő gondolkodás, sőt, ezzel a történet tétjét ingatja meg. A leengedett operaházi vasfüggöny megakadályozta, hogy a mögé épített feliratozóról a közönség megtudja, miről is beszél hosszan a három miniszter és Kalaf, ez nem zavarta a rendezőt”.

Az Állami Operaház körülbelül félszáz évvel ezelőtti felfogásban játssza az operákat jelenleg. Korábban, amikor még Kovalik Balázs is ott dolgozott, ez másként volt. Akkor nem az Operettszínházba kellett ahhoz elmenni, hogy egy modern felfogásban színpadra állított operát megnézhessünk.

Talán fél évvel ezelőtt hatalmas garral hirdette meg az Operaház, hogy Amerikában vendégszerepel. Azt kisebb betűkkel szedték, hogy senki nem hívta őket: a magyar adófizetők pénzéből béreltek ki helyeket, hogy nyomott áron megpróbálják eladni a jegyeket, Vidnyánszky Attila (sokak elmondása szerint kifejezetten jó) Bánk bánján kívül a kutyát sem érdekelte az Operaház, pedig marketingre is rengeteget költöttek.

A kommunikációért pedig Ókovács Szilveszter igazgató felel, aki nem nagyon ismer más nyelvet, mint a szavakkal verekedőset. Ezek után ugye senkit nem lep meg, ha az Operaház kevéssé tűnik európai helynek.

Török Ákos

Kapcsolódó cikkek

Kovalik Balázs elhatárolódik a neve alatt futó operától

Szólj hozzá

opera Operaház Ókovács Szilveszter Kovalik Balázs