2019. júl 31.

A kisfőnököktől a zsarnokokig

írta: Török Ákos 11,27
A kisfőnököktől a zsarnokokig

Ezeket az augusztusi bemutatókat ajánljuk.

Cinóber hadművelet / Soltis Lajos Színház, KB35 Inárcs, Kőszegi Várszínház / helyszín: Kőszegi Várszínház, Lovagterem / augusztus 1. 19 óra

Úgy tűnik, a zsarnokság természetéről szóló daraboknak szezonjuk van, legalábbis Magyarországon bizonyosan. Kiváló és kevésbé jó darabokból született előadások jelzik, hogy ezzel kapcsolatban van min elmélkednünk. Két független társulat, a celldömölki Soltis Lajos Színház és az inárcsi KB35 a Kőszegi Várszínházzal karöltve nem egy korábban megírt darabot állít színpadra, hanem Kárpáti Péter kortárs művét Nagy Péter István rendezésében.

fuggony.jpg

A műben olyan alaptémák jelennek meg, mint a hatalom természete, elnyomók és elnyomottak dinamikus kapcsolata beleágyazva egy horrorisztikus elemeket tartalmazó mesevilágba. Kárpáti Péter: Cinóber hadművelet című feldolgozásában még élesebbé válik az alapanyag társadalompolitikai jellege: a világ kézivezérelt átalakítása a mondvacsinált racionalizmus jegyében. (…) Minket elsősorban az folyamat érdekel, hogy a kirekesztettség milyen módon torzítja a személyiséget. Illetve, a darab által felkínált fordulatok révén a történet elején még üldözött és hányattatott sorsú Cinóberből hogyan válik szenvtelen és ostoba zsarnok, aki hasonlóan nyomorítja meg a környezetét, mint ahogy vele elbántak” – mondta a rendező az előadás kapcsán.

Jegyet, úgy tűnik, nem lehet már kapni rá, a két társulat előélete kapcsán mégis jó, ha tudunk róla, hogy létezik egy ilyen előadás, ami remélhetően nem csak egyszer kerül bemutatásra. Ami független előadások esetén, a szféra kultúrpolitikai negligálása miatt sajnos egyáltalán nem evidens.

152 lépés Auschwitz felé / Spirit Színház, Budapest / augusztus 12. 20 óra

Személyes élmény, hogy ha egy színházat kevésbé ismerek, az általában a puszta szórakoztatást tűzi ki maga elé, ám én nem csupán szórakozni szeretek a színházban. Eddig a Spirit Színházba sem jutottam el, ők azonban néha nagyon bevállalós, kockázatos darabokat is bemutatnak. A címből következik, hogy ez is egy ilyen előadás lesz. Merle Mesterségem a halál című regényének és Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával a szövegkönyvet Nagy Márk és Karácsony Gergely írta, az utóbbi egyben a monodráma előadója is (aki nem azonos a politikussal).

karacsony_gergely_k.jpgKarácsony Gergely

Ugyanebben a témában láttam életem egyik legmegrázóbb előadását, a Rudolf Hess tízparancsolatát az Aradi Kamaraszínház előadásában, Harsányi Attila szereplésével és Tapasztó Ernő rendezésében. Meglátjuk, hogy a Spirit Színház mire jut a helyenként brutális alapanyagokkal.

A főnök meg én meg a főnök / Weöres Sándor Színház, Szombathely / helyszín: Megyeháza, Szombathely / augusztus 15. 18 óra

A szombathelyi teátrum egyik hagyománya, hogy nyáron színpadra állít egy-egy könnyedebb lélegzetvételű darabot. Ezúttal Goldonira esett a választás, akinek a Két úr szolgája című örökzöldjét írták és rendezik meg (rendező: Réthly Attila) a mai Olaszországra. Ám, ahogy a szombathelyiek ars poétikáját ismerjük, magyarokként sem maraduk érintetlenek.

Török Ákos

Szólj hozzá

ajánlás