2019. nov 06.

Az Átrium nem adja fel

írta: Sólyom Bátor
Az Átrium nem adja fel

A kulturális vezetés által elvont források ellenére újraindítják az Alföldi Róbert művészeti vezetésével működő művészeti galériát. 

Az Átrium Galéria 2017 őszén nyílt meg, Alföldi Róbert művészeti vezetésével. Az elmúlt két évben hat kiállítást tartottak: Somewhere over the Rainbow, RETRO PC, kocsisimre, sz.-REÁL, Kazovszkij 10, Feketén-fehéren.

at_1.pngAlföldi Róbert (fotók: Lakatos Péter)

A II. kerület szívében működő, a nagyközönség számára ingyenesen látogatható kortárs kiállítóhely kialakítását és működését korábban az előadóművészeti taóból finanszírozták, ám ennek a megszüntetésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság az Átriumot méltatlanul sújtó, az állami támogatást 77%-ban csökkentő döntésének eredményeként a Galéria működését is kénytelenek voltak felfüggeszteni. A jövő ugyan még mindig nem megoldott, a finanszírozás fedezetét az állam elvette, ám ők továbbra is úgy gondolják: mind az Átrium, mind a főváros, mind a II. kerület lakói, a színház látogatói számára fontos, hogy a Margit körúti színházban létezzen egy hozzáférhető kortárs képzőművészeti kiállítóhely. Ennek okán, bízva a jövőben, az Átrium önálló művészi arculata visszaépítésének első lépéseként 2019 őszén az Átrium Galéria újra kinyit.

A „CSAK” grafika című kiállítás megnyitójára a Vaknyugat november 18-i előadása előtt, este fél 7-kor kerül sor. A tárlat 2020. január 31-ig a színház nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható.

at_2.png

„CSAK” grafika

A grafika mifelénk még mindig mostohagyerek.
Mert nem olaj, meg nem vászon.
Mert „csak” papír és szén.
Mert „csak” papír.
Mert „csak” grafika.
De tényleg csak?
Vagy mégsemcsak?
(Én a magam részéről nagyon szeretem ezt a sűrű, elegáns és szabad és vad világot, ami a grafika. És ami még mostanság is „CSAK” grafika.)

— Alföldi Róbert

(Forrás: Átrium)

Szólj hozzá

színház Alföldi Róbert Átrium