2019. nov 25.

Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

írta: Török Ákos 11,27
Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Noha kapunk az arcunkba hideget-hideget, cserébe megtudhatjuk, hogyan lehetünk a világ ura.

Mesterkurzus (Hogyan legyél a világ ura?) / Budapesti Anarchista Színház / rendező: Sebő Ferenc / november 25. 19 óra, Három Holló Kávéház, Budapest

A méltatlanul elhanyagolt, ám mindannyiunk számára égető kérdést két nemzetközi szaktekintély, Donald Trump és Vladimir Putin értő közreműködésével járja körül az Anarchista Színház. A kurzus kezdők és haladók számára egyaránt tartogat meglepetéseket – olvasható a színlapon, ami jelzi, hogy társadalomkritikában és öniróniában nem lesz hiány a némiképpen ijesztő nevű színházi formáció előadásában. Azt gondolom, mindkettő ránk fér. Az ijedtséggel együtt talán mindhárom.

fuggony.jpg

Sacre / Badora Társulat / koreográfus: Barta Dóra / november 26. 19 óra, Nemzeti Táncszínház, Budapest

Barta Dóra koreográfiái általában érzékenyek és érzékletesek, azok számára is befogadhatók és élvezetesek, akik kevésbé jártasok a kortárstáncban. Ebben a koreográfuson túl a kiváló és jól karbantartott táncosoknak is fontos szerepe van. A Sacre című darab szintén társadalomkritika, csak nem a próza, hanem a tánc nyelvén, és nem konkrét személyeken keresztül, hanem a táncköltészeten átszűrve fogalmaz. Hol vesztettük el a szenttel való kapcsolatunkat, és váltunk emberiségből frusztrált és dühös tömeggé?

Hegedüs a háztetőn / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Béres Attila / november 29, 19 óra

Béres Attila zenés rendezései nem szoktak megállni a puszta szórakoztatásnál: úgy mennek mélyebbre a megszokottnál, hogy a szórakozásunk sem sérül, sőt. Az anatevkai tejesember története és a musical jól ismert dalai méltán népszerűek. Bármennyire is távol van tőlünk az előbbi időben és térben, a hagyományokhoz való viszony nehézkedése, az idegengyűlölet és a (kényszer)migráció számunkra is otthonos tapasztalat.

Ahogy a jéghoki egyszeregy azzal kezdődik, hogy vegyél egy jó kapust, a Hegedüs a háztetőn színpadra állításába sem érdemes belekezdeni, ha nincsen egy fajsúlyos Tevjénk. Miskolcon szerencsére van: Görög László, aki idén elnyerte a kritikusoktól a legjobb főszereplőnek járó díjat a Velencei kalmár címszerepének megformálásáért.

edv_5060.jpgGörög László a Színikritikusok Díjának átvétele után (fotó: Éder Vera)

Az utolsó aleppói bohóc / Stúdió K Színház, Budapest / rendező: Galambos Péter / november 29. 19 óra

Galambos Péter legutóbbi rendezése, a Na'Conxypanban hull a hó a tavalyi év egyik legjobb előadása volt, látványvilága pedig az utóbbi évek egyik legjobb, de bizonyosan leginkább költői alkotása. A látvány most is Galambos Péter munkája, ami miatt már önmagában érdemes felszedelőzködni. A darabot Ernyei Bea, Galambos Péter és Topolcsányi Laura írta, Alfred Jarry, Karinthy Frigyes írásai és egyéb szövegek felhasználásával. Egy kis ízelítő belőle:
X: Tudtad, hogy a tudatlanság és a közöny a világ két legnagyobb problémája?
Y: Nem tudtam, de nem is érdekel

Ennél több egyelőre nem tudható magáról a darabról, az előadásról viszont igen: Blaskó Borbála felel a mozgásokért, Mátyássy Szabolcs a zenéért, Ernyei Bea a dramaturgiáért, és a Stúdió K remek színészei szinte minden másért.

Török Ákos

Szólj hozzá

magazin színház ajánlás Miskolci Nemzeti Színház Stúdió K Badora