2019. dec 08.

Felébredt a színházi szakma – utcára hívja az embereket!

írta: Sólyom Bátor
Felébredt a színházi szakma – utcára hívja az embereket!

A FESZ és a színházi szakma egy része tüntetésre hív hétfőn 6 órára a Madách térre Budapesten, a kormány színházakat is érintő salátatörvény-tervezetével szemben.

Nem sokkal azután, hogy az Indexen nyilvánosságra hozták a készülő törvénymódosítást, ami tovább csökkentené az önkormányzatoknak a közös fenntartású intézmények feletti hatókörét, megnövelve a kormány számára a hatóköröket, a FESZ petíciót indított el. Ezt jelenleg több mint 33 ezren írták alá.

szin.pngA budapesti Katona színészei és közönsége a Nóra előadása után

A Független Előadóművészeti Szövetség a mai napon kampányt indított az új kulturális salátatörvény tervezet ellen, és ehhez várják minden színház és kulturáért aggódó állampolgár csatlakozását.

A FESZ felhívása

Közös kiállásra kértük fel a színházak igazgatóit és a társulatok vezetőit a készülő kulturális törvény ellen, amely alapjaiban írná át a magyar kulturális életet, és ellehetetlenítené számos szervezet és művész tevékenységét.

A csatlakozó színházak december 6-tól 11-ig minden előadásuk után szolidaritási akcióra kérik fel a nézőiket. Az előadás után a színház vezetője vagy színésze kiáll a színpadra, és felolvassa a petíció szövegét vagy elmondja a színház saját üzenetét a tervezett változással kapcsolatban. Ezután a nézőket a színpadra inivtálják, és készül egy közös fotó a társulattal, amit a színház a saját felületein közzétesz.

Ennek hatására tegnap este több színházban is felolvasták a petíciót. Időközben tüntetés szerveződött, amelynek szervezésébe az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a budapesti Katona is beszállt a szervezésbe. Az indulás hétfőn este 6 órakor a Madách térről, az Örkény Színház elől.

A FB esemény itt található.

Kapcsolódó cikkek

Magyar Színházi Társaság: „Álljunk a rombolás útjába!”
A függetlenek a legtökösebbek

Szólj hozzá

színház hír kultpol