2019. dec 20.

A Magyar Színházi Társaság nyílt levelet írt Fekete Péternek

írta: Sólyom Bátor
A Magyar Színházi Társaság nyílt levelet írt Fekete Péternek

Ugyanis TAO pótló támogatást kapott több olyan szervezet is, akik törvény szerint nem jogosultak rá.

A kormány közel egyéve megszüntette a kulturális TAO támogatást az évad kellős közepén, vagyis elvonta a költségvetésekbe előre betervezett pénzösszeget, mondván, hogy majd ők szétosztják azt. Ezzel a visszaosztással a magánszínházak és függetlenek eleve rosszabbul jártak, míg mások (pl. a Nemzeti Színház) az elvett összeg sokszorosát kapták. A Magyar Színházi Társaság arra vár választ, hogyan lehetséges, hogy nem előadóművészeti szervezetek is kaptak az elvont TAO pénzekből.

mszt.jpg

A Magyar Színházi Társaság nyílt levele

Tisztelt Államtitkár Úr!

A napokban nyilvánosságra került az EMET honlapján a TAO pótló támogatás néhány újabb listája.

A listát végigböngészve nem egy olyan szervezet is szerepel rajta, akik nem előadó-művészeti tevékenységet folytatnak, vagy még nem bejegyzett szervezetként működnek, továbbá önkormányzatok, egyéni vállalkozók, magánszemélyek, illetve pályázati azonosító nélküli pályázatok.

A pályázati kiírás szerint: csak olyan szervezetek kaphatnak ebből a keretből, amelyek előadóművészeti szervezetként regisztráltak, és közülük is csak azok, akik már három éve gyakorolják a tevékenységüket, nem természetes személyek és nem külföldi fenntartású szervezetek. Ezért értetlenül állunk a döntési listák előtt. A szétosztás mechanizmusáról véleményünk szerint nem ad kielégítő magyarázatot a kormany.hu oldalon tegnap délután megjelent közlemény sem, ezért arra kérjük Államtitkár urat, adjon tájékoztatást a szakmai szervezeteknek az elosztás alapelveiről, szabályairól, kik végzik azt és milyen társadalmi kontrollal.

Mielőbbi válaszát várva tisztelettel:

Keszég László
elnök

Szólj hozzá

színház hír Magyar Színházi Társaság kultpol