2020. jan 11.

Mácsai Pál: „Nincsenek közös stratégiák. Mindenki magányos”

írta: Sólyom Bátor
Mácsai Pál: „Nincsenek közös stratégiák. Mindenki magányos”

Többek között a színházi szakma hatalommal szembeni összefogását hiányolja az Örkény Színház igazgatója. A Magyar Narancs interjúja.

A kormány a színházak önállóságát csorbítani szándékozó törvénytervezete hatására szervezett tüntetésen Pintér Béla „beszólt” Mága Zoltánnak, a magyar focinak, Bayer Zsoltnak és Balázs Péternek, a szolnoki teátrum igazgatójának. Ez utóbbi többek szerint is bántó és felesleges személyeskedés volt. Mácsai Pál másként gondolja: „Kevés szó esik a hatalom ízléséről és stílusáról. Holott ezek a lényeghez tartoznak. Ő pontosan ezt, az ízlést, a modort, a szókincset tette gúny tárgyává. Jól tette, a humor élni segít és túlélni” – fogalmaz az interjúban.

or.pngMácsai Pál (fotó: Éder Vera / MMA)

Meglátása szerint a szolidaritás hiánya és az egyéni túlélési stratégiák azt jelzik, sikertelen volt a több évtizedes munka, amely során többek között ő is megpróbálta közös szakmai nevezőre hozni a színházi szakma résztvevőit. „Nem neheztelek senkire, aki nem volt ott, csak kimondtam, hogy nincsenek közös stratégiák. Mindenki magányos. Azok is, akik a Magyar Teátrumi Társaság óvó szárnyai alatt élnek túl, és azok is, akik a Színházi Társaság megtépázott szárnyai alá gyűltek. És az is magányos, aki egyik társaságban sincs benne. Nincs színházszakmai szolidaritás. Ezt fájdalommal mondom, és tapasztalatból. Én több évtizedet töltöttem különböző irodákban, sok kiváló kollégával együtt azzal, hogy valami közös alapot megfogalmazzunk és képviseljünk. Nem sikerült. Mindazoknak, akik számonkérik ezt, azt tudom mondani: igazuk van, csinálják meg” - mondja.

A teljes interjú, amelyet Köves Gábor készített, a Magyar Narancs csütörtökön megjelent számában olvasható.

Kapcsolódó cikkek

A kultúra nemzeti alap! avagy Tüntetni hangosan, szépen, ahogy a csillag

Szólj hozzá

interjú színház Mácsai Pál kultpol