2010. júl 10.

A meleg felvonulás forgatókönyve

írta: Sólyom Bátor
A meleg felvonulás forgatókönyve

 

Ma hírül kaptuk, hogy a rendőrség engedélyezte az évek óta hagyományosan ez időben tartott, ma délutáni rózsaszín dzsembőrit, de jelzi, hogy fellépnek a „közerkölcs ellen vétőkkel” szemben. És nem jelzi, hogy fellépnek a kődobáló jobbos bumburnyákok ellen. Ebből - figyelembe véve a Pintér Sándor nevével fémjelzett kulturális attitűdöt - a következő forgatókönyv következik:

A provokatív agresszivitásukban magukból és ruháikból kivetkőzött felvonulók közül nem keveset letartóztatnak, néhány durvább botütés is elcsattan, amitől a kődobálók is megélénkülnek, így kisebb fajta botrányba torkollnak az események. Sok felvonulót visznek be, néhány kődobálót, a felvonulók egy részét feljelentik, majd meg is büntetik, a kődobálók mindegyike már másnap otthon van. Kivéve, persze, ha valakit agyondobnak kővel, ő felfüggesztett börtönbüntetést kap.

Nem vagyok egy vérkonzervatív figura, de a meleg felvonulást otromba és kártékony dolognak tartom. Otrombasága nem kíván magyarázatot, kártékonysága viszont többrétű. Egyrészt kártékony a város békéje, és a közerkölcs (bocsánat!) szempontjából. Másrészt, és ez a legnagyobb baj, kártékony a melegek megítélése szempontjából. A melegek nem tanga bugyiban mászkáló, magukból kikelt, kifestett ribancok, hanem olyan férfiak, akik csak férfiakkal tudnak, akarnak szeretkezni. A médiában, a művészetekben, a közéletben, az élet szinte minden területén vannak melegek. Napról napra találkozol te is melegekkel, és csak néha veszed észre, vagy néha sem. Vannak melegek, akik affektálnak, igaz, de ők kicsiny hányadai csupán a nagy egésznek. Sőt, miféle nagy egészről beszélek, mintha lenne valamiféle meleg szabadkőműves szekta?! Egymástól is teljesen különböző személyiségekről, és egy mindenütt jelenlévő szexuális beállítottságról beszélek, nem valamiféle meleg népről.

Van megoldás, sőt, ez is hagyomány, csak nem működik. Szintén évente rendeznek meg (az idei már volt, talán, két hónapja) meleg fesztivált. Olyan fellépőkkel mint Alföldi Róbert. Ha én lennék kormányon, akkor – a közízlésre hivatkozva, és egy kisebbséggel szembeni előítéletek keltése miatt - nem engedélyezném a felvonulást, ha kell, szét is veretném, és nagyjából 10-szer annyi pénzt adnék a meleg fesztiválnak, ami így több napos, akár külföldi vendégművészekkel megtűzdelt valódi nagy durranás lehetne. Ez valósabb arcot mutatna a melegekről, problémáikról, mint eszement férfiribancok őrjöngése a belvároson keresztül. (Számukra is biztosíttatnék egy csak felnőttek számára látogatható részt a fesztiválon, ahol megmutathatják magukat akként, amik, egy különös, exhibicionista rétege a meleg társadalomnak.)

Persze, én nem vetem meg a melegeket, és szeretnék egy olyan országban élni, ahol mások sem. Viszont mit szeretne Pintér Sándor?

 

Szólj hozzá

politika közélet meleg társadalomkritika meleg felvonulás pintér sándor