2010. már 22.

Hamis tanítások

írta: Sólyom Bátor
Hamis tanítások

Csak ismételni tudom Popper Pétert: aki hamar ígér tudást, hazudik. Aki pénzt kér érte, hazudik. Aki papírt is ad róla, az aztán végképp nevetséges.

Amíg beteg, szomorú és szénanáthás valaki, addig még nem jött el az ideje. Azt gondolom, hogy jó bölcsnek lenni, de ez nagyon hosszú út. A beavatás egyetlen gesztus, de rengeteg előzmény, előzetes aktus, előkészület előzi meg. A hallgatás az egyetlen hiteles beavatási aktus. Aki sokat beszél, keveset mond, ez elég egyszerű. A keleti emberek gesztusai azért ilyen szélesek, mert beszélt nyelvet képes helyettesíteni és mindenki érti. Teleordibálják a piacot.

A látás nagyon gyanús dolog. A fizika addig jutott el, hogy nem a dolgoknak van színe, hanem a róluk visszatükröződött fényeket észleljük, vagyis éppen azokat, amiket nem nyel el a dolog. Amik idegenek tőle. Ez nem igaz. A természet zöld, ezt szem nélkül is könnyű észlelni. Egy érzéketlen, szenvtelen, de nem a szürke, hanem a zöld szenvtelenségével fal fel mindent, ami útjába kerül. Küzdeni kell ellene, de magadba is kell engedni, mert ez is te vagy. A színek a dolgokhoz tartozik, és szem nélkül is láthatóak. A vak ember mindig is a tisztánlátás embere volt. Mert földi fények vitatott eredője nem zavarja gondolatait. Nem igaz. Aki sosem nézett partnere szemébe, amikor az elélvez, az nem látott még semmit sem.

Szólj hozzá

közélet kultúra irodalom pénz péter popper