2010. már 22.

Lehet másként politizálni?

írta: Sólyom Bátor
Lehet másként politizálni?

 Lehet. Lesz más a politika? Nem lesz. Acsarkodás és ízetlenség lesz most még vagy másfél évig. A liberálisok behúzott farokkal elégedetlenkednek majd (Hol van már a nagy bajszos medvéjük?!), a Fidesz majd szopogatja kicsit a Jobbik faszát nagyon nagy Magyarország és határon túli kultúra fejlesztése ürügyén. Egy fillért nem adnék határon túli magyar színházaknak, hiszen nekünk is alig van. Ki látott már a nagy magyarok közül kolozsvári vagy egyéb magyar társulatot? Én láttam, és jók voltak, és másokat is láttam és jók voltak. Az is tény, hogy csak a legjobbak jutnak el ide. Aki támogatni akarja őket, emelje fel a nagy hájas seggét és nézze meg őket kint! Azt kéne támogatni, hogy ismertebb legyen és hogy sokkal több vendégjáték, közös munka szülessen, ahhoz pedig nem elsősorban pénz kell, hanem valódi érdeklődés a nézők felől a határon túli magyar művészet felé. Ha nem érdekel, ne verd magadat értük. Nézd meg őket, mert jók, de én egyetlen forintot nem vagyok hajlandó adni abból a pénzből, amit Pataky Klári, Horváth Csaba, Ladjánszki Márta vagy éppen Hámor Jocó kap. Nem érdekel a határon túli magyar kultúra, csak ha látom. Akkor nézzétek, tulkok, és ne zavarogjatok nagy, buta, szőke öntudatotok útvesztőiben.

Nem lesz más a politizálás, mert bunkók és pénzéhesek vagyunk. Rólad beszélek, nem a törpebalfékről, vagy a magas jegenyékről. Ezt érdemled, amit kapsz. Beteg, hataloméhes embereket. Orbán nem pénzt akar (az úgyis jön, ha valaki eléggé okos és tisztességtelen), hanem azt az érzést, hogy a fején lehessen a képzeletbeli korona. Nem rosszabb, mint Te, csak okosabb és gerinctelenebb. A leggerinctelenebb ember a magyar XX. Századi történelemben. Ahogy a legnagyobb gyávák a szocialisták, akik az SZDSZ faszával verték a csalánt, majd onnan is visszaléptek. Gyenge paprikajancsik. A közép szinte sosem jó választás, mert se meleg, se hideg.

Arisztotelész a maga középszer elméletével egy megfáradt, hitét és hitelét vesztett egykori nagy államrendszer maradványán mutatja meg elveit. Ránk is igaz, mi is itt tartunk, csak amíg a görögök egy valós demokrácia (ami magában nem érdem) utá, mi viszont úgy, hogy lőtávolban nincsen semmi érték és mérce.

Ugyanaz lesz minden, csak kevesebb dologról tudhatsz majd. Hogy mennyi időnként van parlament, készülnek-e jegyzőkönyvek a kormányüléseken és lehet-e közvetíteni Orbán apa unott képét, az nem demokrácia kérdése. Nem kevéssé demokratikus a titkos kormányzás sem, ha azokban meg lehet bízni, akik vezetnek. Orbánban nem lehet. Ez az áttekinthetőség elemi követelménye. Még a királyok is kötelesek megmutatni, hogyan hozták döntéseiket.Megy majd az eladás, most fog sor kerülni a magyar földek igazi áruba bocsájtása. Persze, vidékinjekció vagy más barom néven, hogy a buta jobbos paraszt azt sem veszi észre, hogy már németül beszélget a határban.

Válaszom, tehát: lehet másként politizálni. 

Szólj hozzá

politika közélet választás enciklopédia