2010. már 23.

Mai napi kesergés

írta: Sólyom Bátor
Mai napi kesergés

Sciennet. Egy eléggé bonyolult „Hozzál magad alá embereket!” jellegű, tehát a piramisjátékokkal rokon üzlet. Törzsvásárlói rendszer, ahol a többiek után kapsz jutalékot. Eddig rendben is van, noha végtelenül etikátlan, hiszen fogyasztásra ösztönöz, mikor tudva levő, hogy egyre fogynak javaink a Földön, Magyarországon. Ilyenkor vásárlásra ösztönözni mérhetetlenül felelőtlen, amerikai szemlélet. Zabálj és háborúzz, aztán az megold mindent! A piramis játékokkal az állam baja – félreértés ne essék -, nem az, hogy akik későn kapcsolnak – és száz emberből kilencvenkilenc későn kapcsol -, annak elúszik a pénze, hanem hogy nem kap adót állam bácsi. Most is az a baj, hogy a pénzek off sort cégeken keresztül külföldre vándorol, és nem tud kinyesni belőle az állam még hatodszor is, miután ÁFA-ként, hozzájárulásokként, átírásokként, illetékekként már majd harmadát lenyúlta, aminek hatoda ér végül célba. A többi hűtlen kezelés, „csapok a kezedre!”, könyvelési hiba, adminisztrációs-kommunikációs félreértés.


A Sciennet – egy-két hasonlóval egyetemben – azt csinálja, hogy a betétedet nem csak vásárlásokból nagyon lassan csordogáló pénzekb
ől szeretné megszerezni (amiből nagy galiba nem is lenne, bár nagy bevétel sem), hanem be lehet tenni egyből is. Ez pedig akkor már a klasszikus piramiselv: a teteje milliomos, az alja bukik néhány tízezer forintot.

Még egy trükk, a leggusztustalanabb. El
őre be kell fizetned valamekkora összeget a betéti vagy letéti vagy mit tudom én, milyen számlára (Minek is?), ami a kereskedőktől kapott engedmény összegéhez kerül. Csakhogy, mi a retekért kerülne ez a kereskedőhöz és megint vissza hozzám, amikor ez éppen az engedmény, amit adtak. Mi történik ezzel a pénzzel – kérdezte a tévében valaki valakitől. Jött a kemény hablaty. Gyanúm, hogy ezek az összegek egy közös számlára kerülnek, ahol a kamataik is elképesztőek, és ki tudja, ki veheti azt ki. A Sciennet nem is saját emberét, hanem egy kellemes külsejű, kellemetlenül rosszul csúsztató, csinos nőt küldtek, aki tisztában van a rendszerrel. Előadta a nagy PR-t, hogy eleinte ő is bizonytalan volt, de aztán már Pervollal mos mindent. Elképesztően gáz volt. Miért nem adták az arcukat a Sciennet vezetői? Mert a cégnek vége, aki mostanában szállt be, és hirtelen akart sok pénzt, azt kapja, amit megérdemel. Mennyi ilyen kell nektek, hogy rájöjjetek, hogy balekok vagytok, akik nem is jobbak, csak sokkal balfékebbek azoknál, akik a nagyot szakajtják.
Ebben a történetben mindenki azt kapja, amit megérdemel. A balekok az ideget, az ügyesek a zsét, és az ezzel járó örökös szorongást, és mi a tanulságot.

Kés
őn keltem, és nem értem oda Petra táncbemutatójára.
Szólj hozzá

közélet korrupció