2010. máj 20.

Halaszd holnapra! - közmondások igazsága

írta: Sólyom Bátor
Halaszd holnapra! - közmondások igazsága

 

Közmondásaink igazságának kérdéséhez legkézenfekvőbb kiindulási pont a közmondásink közötti ellentmondás. Olyanok, mint „Aki mer, az nyer.”, de „Járt utat járatlanért fel ne adj!”, vagy „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!”, de „Jó munkához idő kell.”.
A közmondások olyan mértékben igazak, hogy sokszor még akkor sem cáfolhatóak, amikor ellentmondanak egymásnak. Igaz az is, hogy aki merész, az nyer, és az is, hogy nem tanácsos belevágni olyanba, amit nem ismerünk még. Az első a bátrakat bátorítja, a másik a bizonytalanokat, a félénkebbeket óvja. Merthogy teljesen mindegy, hogy mit csinálsz. Ha olyat csinálsz, és úgy, amilyen vagy, akkor az jó, ellenkező esetben nem jó.
Az „Amit ma megtehetsz…” kezdetű mondásunk ezzel szemben gyanús. Helyesebbnek érzem az „Amivel kapcsolatban megteheted, halaszd holnapra!” tanácsot, amit nem a lusták bátorításának gondolok, hanem a „Jó munkához idő kell.” kitétel igazságát ebben az esetben meg nem oszthatónak érzem. Legalábbis mostanság, amikor alapvetően nem hagyunk magunknak időt semmire.

Volt egy kollégám, aki azt mondta, hogy csak az tud jól pihenni, aki dolgozni is jól dolgozott, és ő ennek megfelelően, a legszembeszökőbb helyeken, helyzetekben pihent egy ifjúsági park berendező lóti-futijaként. Állandóan csesztették a főnökök. De nem volt igazuk. Ha már nem pipázunk, nem szivarozunk, nem iszogatunk esténként bort a cseresznyefa alatt, legalább tudjunk megállni, ha lehet. Ha ma megteszed még azt az egyet, és talán még egyet, akkor holnap késő délutánra, estére, éjszakára majd egy megint másikat fogsz találni, amit nem tudsz majd nem megtenni.

És ez így megy - mint ahogy eddig is így ment – örökkön örökké, ha nem gondolkodsz el a tanácsomon, miszerint amivel kapcsolatban megteheted, halaszd holnapra!
Szólj hozzá

irodalom igazság magyar nyelv enciklopédia közmondások