2010. máj 23.

Ember születik ( A Hívatlanok )

írta: Sólyom Bátor
Ember születik  ( A Hívatlanok )

 

Volt idő, amely az Első Szótól volt hangos: Gor, az istenek atyja kélt, az istenek születtek, a világ formálódott. Ezen időkről emberfia nem tudhat, isten nem beszél. Ám volt egy pillanat, az egyetlen pillanat, amikor már minden megvolt, de nem történt semmi. Amikor a Van és a Nincs, a Volt és a Lesz egyetlen percre megbékéltek egymással. Amikor a hegyeken már zöldellt a fű, a tisztásokon őzsuták botladoztak, az erdők rengetegét robosztus, éjfekete medvék járták és kecses sasmadarak vitorláztak vijjogva a fellegek alatt. A tengerek és a folyamok teltek voltak vizekben, a vizek tengeri élőlényektől hemzsegtek; a szárazföld telve volt erdőkkel, mezőkkel és hegyekkel, az erdők, a mezők és a hegyek állatok százezreitől roskadoztak; az ég telve volt levegővel, a levegő szárnyasok ezreivel. A világ készen állt …, az istenek megpihentek. Senki nem sejtette, hogy ez a csend szótalan üvöltés, láng nélküli fénycsóva. Vajúdott a világ.

A Garam tetején ott állt a Hívatlan: a Berr. A világ Rájuk állt készen, jól tudta ezt Gor, az istenek atyja. Már ezerszer ezer éve várta Őt, már ezerszer ezer éve gyűlölte Őket.
”Jönnek ketten hívatlanul. A Garam méhéből buggyannak ki, de nem üvöltve, énekelve; nem görnyedten, szálfaderékkal; nem ijedt idegenek, hanem mint akik hazatérnek Mint tenger a vízzel, mint sivatag a homokkal, úgy ölelkeznek össze egymással. És úgy ölelkezik velük össze a világ, mint éhes csecsemő rég nem látott anyjával.
Istenek atyja!, az Ő gyermekeinek és a Te gyermekeidnek együtt szűk lesz ez a világ!”
Gor jól ismerte ezt a történetet. Idősebb volt, mint ő maga. Erősebb volt, mint ő maga.

A Garam tetején ott állt a két Berr, és lassan, nevetve, táncolva közeledett egymáshoz. Nevettek és sírtak. Nevetett szelíden a világon, nevettek az isteneken, és nevettek önmagukon. Nevetett a sírásukon, sírt a nevetésükön. Sós könnyei nyomán édes patakok fakadtak megindítva a lomhán álldogáló folyamok sodrát, a szájából kifröccsenő nyál keserűje átláthatóvá tisztította a tengerek haragos zöldjét, orrából langyos szellők és meleg vizű források zubogtak. Könnyű lépteik ütemére az őzsuták belekóstoltak a zöldellő rétek zsíros fövenyébe, éjfekete medvék mázsás karjai törték ketté az őzek gyenge hátgerincét, az erdő szélére merészkedő medvékre sasmadarak csaptak le, a villám emésztette sasok bomló húsán füvek és virágok milliárdjai tenyésztek. A két Berr nevetett és sírt. Két messziről jövő sírás, messze hangzó kacaj készült itt egyesülni.

Gor hadai lecsaptak. Az istenek megvadultak: gyilkos dühvel zúdultak a Berr-re. A folyók felfelé szaladtak a Garam csúcsára, és súlyos kőterheiket zúdították Rájuk; a szelek évezredes fákat csavartak ki, hogy testté téve testtelenségüket idegen karokkal öleljék halálra Őt. Az állatok nyüszítve, szűkölve, reszketve próbáltak menedéket találni. Az antilop az oroszlán barlangjába bújt, a vadkacsa a rókával összekucorodva rettegte az érthetetlent.
A két Berr csak nevetett és sírt. És kacajukon kicsorbultak az évezredes szél-karmok, könnyeiken szétmállottak a mázsás kőtömbök. Gor szörnyűséges teremtményei megszégyenülten kullogtak el, csakúgy, mint az istenek, maga Gor vezette serege.
És Garam tetején ott állt a Berr és lassan közeledett egymáshoz. Nevetésük milliárdnyi tövisként égették Gor-t, az istenek atyját. Gor félt. Ez volt Gor második szégyene.

Arrat, az Első Gor elé állt. Ő volt Gor első szégyene.
- Mit keresel itt, te, teremtő erőm keserű …
- Atyám – vágott közbe Arrat.
- … kudarca?! Te sápadt tükre nagyra törő terveimnek! Te, elsőszülöttem …
- segíteni jöttem …
- Segíteni? Ugyan, mit tudhatsz te segíteni vézna karjaiddal, ahol Raak, a Bivály elbukott?! Mire is mennék gyenge, reszkető térdeiddel, amikor Merak, a Bika összerogy?! S vajon megterhelhetem-e görbe, keskeny hátad a súllyal, amely alatt az én hátam is meghajlik?!
- Én a satnya, én a hiba – a te hibád, Gor!!! – én Arrat, az Első így lettem utolsó! Nem kértem soha semmit, Gor, istenek atyja. És most sem kérni jöttem. Halld hát a feltételt! Legyőzöm a Berr-t, de ezentúl „elsőszülött” azt jelenti ”atyja után az első”!
- Végighallgattalak, Arrat. Most pedig menj vissza kicsiny szigetedre, amit érdemeden felül laksz!
- Hallgass, Gor! Hallgass, amíg még beszélhetsz!
- Hát legyen!
- Add mellém Askartét, a Feledés istennőjét, Teort, az Időt és Imm-et, a Sarat!
- Ó, Arrat, mire mész te velük?! Teor?! Imm?, és Askarte …?
- Gor, úgy ismertek eddig az istenek téged, mint aki csak kimondja a „Legyen!”-t, de vissza sosem vonja.
- Eredj Arrat, és járjatok szerencsével!

A Garam tetején ott állt a két Berr. Nevetett. Nevetett Arraton, és nevetett Askartén, aki elfeledtette velük „miért”-jüket, és nevetett Teor-on, aki öröklétük gömbjét véget nem érő pillanatok végtelen sorára hasította és nevetett Imm-en is, aki láthatóvá és megfoghatóvá tette megragadhatatlanságukat.
Imm-Berr: mindmáig így hívják nyelvünkön a lényt, akik folyton közelednek egymás felé, maguk sem tudják, miért, és sosem érik el egymást. Imm-Berr. A Hívatlan, akik nem tudja, honnan jöttek, és nem tudja, hová tartanak. És csak nevetnek és sírnak, sírnak és nevetnek. Ez Gor harmadik, örök szégyene.
És, ugyan, hol vannak az istenek?!
Szólj hozzá

közélet kultúra irodalom mítosz magyar nyelv enciklopédia