2010. máj 30.

Mese a meséről

írta: Sólyom Bátor
Mese a meséről

 Egyszer volt, hol nem volt, valahol, ahol a madár sem jár (élt egy ember, aki a madárra várt. Á, nem!), élet apa, Anya, Kisfiú és Nagyfiú. Apa negyvenegynéhány éves, vidéki üzletember, kereskedő, milliárdos, Kisfiún és Nagyfiún kívül két gyermeke van. Vadászember.

Anya harmincnéhány éves, Budapesten él Kisfiúval és Nagyfiúval. Nagyfiú hétvégeken és néha teljes hétre is lemegy Apához Szegedre. Anya, Kisfiú és Nagyfiú egy 300 milliót érő családi házban élnek Budapesten. Apa gyakran feljön Pestre, és Anya is gyakran leutazik a gyerekekkel Szegedre.

Kisfiú 10 hónapos, Nagyfiú 3,5 éves.

Nagyfiúnak lejárt az útlevele, újat kapott, és a régit érvénytelenítették.

1. mese (Nagyfiú meséje)
- (az érvénytelenített régi útlevelét mutatja) Látod, ez az útlevelem Meseországba?! (Apa szegedi rokonaitól hallotta ezt először)

2. mese (Nagyfiú meséje)
- (kinyitja az érvénytelenített útlevelet a bejegyzéseknél, és ujjal rajzolni kezd, miközben magyaráz) Itt van Szeged, itt van Meseország határa, látod?, és így kell menni (köröket, alakzatokat rajzol ujjával a bejegyzésekhez), itt van a határ, itt Szeged. Látod? Itt meg Meseország közepe. Látod, ilyen a világ?! (becsukja az útlevelet, majd leteszi)

3. (Apa meséje)
- (Nagyfiúnak mondva el) Meseországban van egy nagy ház, az a Vadászapukák háza. Oda majd eljöhetsz velem.

4. mese (Anya meséje)
- (abban a házban este az ágyban fekve Nagyfiúnak, ahol jelenleg is élnek) Egyszer jött ide egy nagy szörny, aki megpróbált elvinni, de én nem engedtem.

És élnek, amíg meg nem halnak.

Szólj hozzá

közélet kultúra mese irodalom etika morál enciklopédia tisztességtelenség