2010. jún 05.

Három és négy és a kör

írta: Sólyom Bátor
Három és négy és a kör

 

A háromszög szögeinek összege 180 fok. Ha egy utcán egyenesen sétálunk, a 180 fok éppen egy visszafordulás, teljes felborítása és tagadása eddigi haladásunknak. Ezzel szemben a négyszög belső szögeinek összege 360, ami a saját irány teljes megőrzése, amennyiben egy sétáló emberre vetítjük ki. Az eddigi mozgásunkra mondott igen, önazonosság. A 3 ezért is lehetetlen, illetve destruktív, romboló szám. Ami három tagból áll, nem teljes. Egy háromtagú családban legjobb esetben is hiányzik egy testvér, és minden esetben széjjelebb taszít két, kezdetekben szerető embert. A 3 nem jó dolog. A 3 az európai kultúra alapszáma.
Minél több szögű egy síkidom vagy test, a belső szögei egyenként is növekszenek, és a 180 fokhoz tartanak. A háromszög szögeinek összege 180 fok, amit a kör minden egyes pontján mint sarkokon – vagyis végtelenszer – ér el. Ennyivel több a kör, mint a háromszög, és több mindennél a gömb.
Elég abba belegondolni, mennyire zaklatott lehet a séta egy síkidom kerületén. A háromszögnél nagyot kell kanyarodni a sarkokon, amely irányváltások a sarkok számának növekedésével egyre kisebb, viszont egyre több van belőle. A kör ebben a tekintetben is tökéletes, hiszen minden irányváltás és törések nélküli, folyamatos haladással végig lehet menni a kerületén.

 

Szólj hozzá

irodalom számolás négy kör három tökéletesség püthagorasz