2010. jún 10.

Filmnapló 9.

írta: Sólyom Bátor
Filmnapló 9.


2046      (2004)        2005.05.01.
német-francia-kínai-hongkongi filmdráma    ( feliratos )

Furcsa hangulatú, helyenként giccsbehajló, néhol szürrealisztikus filmkísérlet: unalom, pátosz és sok egybefolyó kínai arcú nő.



Kacsaszezon        (2004)        2005.05.07.
mexikói vígjáték     ( feliratos )

Az unalom és az üresség filmes ábrázolása mindig rizikós feladat. A Kacsaszezon jól egyensúlyoz a “ még nem unalmas, de már az unalmat idéző” libikókáján. Kedves, és valódi. A pizza futár figurája pedig egészen szívet melengetően balfék.
Elvágott történésmorzsáival kerüli el a szájbarágást, a meg-megjelenő melegségével és a vele szembeni semmibe foszló befejezésével nyitott marad a befogadóra. Azzal a fajta nyitottsággal, amellyel nem igen szokás mostanság kényeztetni minket.



Öt akadály        (2003)       2005.05.12.
dán-belga-svájci dokumentumfilm   ( feliratos )

Különleges élményt nyújt az alkotásról, a szabályozottság teremtőerejéről, a filmkészítésről, és elsősorban egy alkotóról. Az ötödik film kissé patetizáló, vagy legalábbis túl direkt és könnyen felfejthetően szembedícsérő a másik négy filozofikus-szarkasztikus attitűdje után. Mindenesetre meghozta az ember kedvét az eredeti Tökéletes ember-hez.


Közelebb       (2004)       2005.05.20.
amerikai romantikus filmdráma  ( feliratos )

Érzékeny amerikai mozi hazugságról, őszinteségről, kapcsolatokról. Arról, hogy nem látszik minden. Erős, jó film.


Star Wars III – A sithek bosszúja     (2005)               2005.05.27.
amerikai filmdráma

A második részhez képest élvezhetőbb, ami nagyrészt a szerelmi szál visszafogottabb artikulálásával függ össze. A történet körbeér, minden a helyére kerül, a rejtélyek megoldódnak. Ennek ellenére mindez nem a titoktalanodás sivárságához, hanem a rejtvényfejtés utáni csendes elégedettséghez vezet.
Maga a metamorfózis - az ifjú jedi átalakulása, a döntés - egészen bárgyú, és szokatlanul hiteltelen: ahogyan sith-é vált, akár háziléggyé is lehetett volna. Ez a film legsikerületlenebb jelenete, ami azért szomorú, mivel ez az a pont, ahová az egész gigatörténet tart.
A többi részhez képest a Sithek bosszújában erősebben jelenik meg az önirónia, a parodisztikus elem. Nem igen tudja már magát sem komolyan venni a film, ami nem tesz rosszat neki. Mivel nem is lehet komolyan venni. Egy kicsit kineveti magát, és jó ilyenkor vele nevetni.
Aki látta az eddigi részeket, úgyis megnézi. Szokásos lucas-i sci-fi: végletes aprólékossággal kidolgozott figurák, helyzetek, és a kreativitás teljes hiánya. A Pirx kapitány tetszőlegesen kiválasztott 3 percében több ötlet van, mint a Star Wars eddigi és ezutáni részeiben mindösszesen.


Galaxis útikalauz stopposoknak     (2005)        2005.06.18.
angol sci-fi   ( feliratos )

Eleve halott ötletnek tűnik egy verbalitásra alapított könyvet (könyveket) filmre vinni. Az ilyenkor szokásos megoldás (narráció nyakra-faszra) mellett az eredeti történet(telenség)től eltérő látványkomikumomokat mindenképpen a jelen munka alkotóinak a számlájára kell írjuk.
Legnagyobb hibája a filmnek, hogy nem sikerült megtalálni a megfelelő ritmust. Az abszurd humor megélésének alapja, hogy időt igényel: felfogni, meghökkenni, elernyedni. Erre ez a film nem ad időt, a poénok zöme – már-már zavaró módon - puffog el a levegőbe. Mindez írható a filmműfaj számlájára, de akkor nem szabad filmet csinálni az Utikalauzból.
Aki nem olvasta a könyvet, annak ez egy középszerű, “vicces” film. És ez után nem fogja elolvasni. Ami az ő baja.

 

Szólj hozzá

film mozi kultúra