2010. jún 24.

Tour de France, Auchan és a reklám tisztessége

írta: Sólyom Bátor
Tour de France, Auchan és a reklám tisztessége

 

Ott hagytuk abba, hogy a marketing, a reklám, ha alapvetésében nem is, gyakorlatában mindenképpen tisztességtelen. Egy árnyaltabb képre ad lehetőséget a Tour de France és az Auchan esete. A Tour de France idei versenyének legfőbb szponzora az Auchan. Beharangozó kishíreikben a környezetvédelmet választották ki maguknak, amin keresztül növelni szeretnék elfogadottságukat, kedveltségüket, és persze, ezeken keresztül bevételüket.

Most arról nem szeretnék értekezni, hogy egy Auchan nevű gigacég mennyiben lehet környezettudatos, nemhogy védő, csupán a kerékpárverseny és a környezetvédelem összeegyeztethetőségéről beszélnék. Első körben ez nyilvánvaló, hiszen minél többen kerékpároznak, annál kevesebb autó szennyezi a levegőt. Ezen a ponton a legtöbb marketing meg is állna, mutatna pár izgalmas versenyrészletet, és néhány magányosan az erdőben tekerő versenyzőt. Legtöbben erre azt mondanánk, hogy ez így nagyon is rendben van, és csak kevesen fanyalognánk, hogy mi a helyzet a tonnaszámra eldobált műanyag frissítős palackokkal. Persze, hiába, mert ez a hang nem juthat át ilyenkor a professzionálisan kifeszített PR tűzfalon.

A Tour de France és az Auchan nem ezt teszi, hanem képsorokat vetítenek arról, amikor repülnek a palackok verseny közben, majd az egykori sokszoros győztes (Bernard Hinault-ot) áll a kamerák elé, és arról beszél, hogy akár szabálymódosítást is el tudna képzelni az ügyben, hogy ne dobják el akárhol a műanyag palackokat a versenyzők.
Azt gondolom, ez egy sima marketingfogás, és erre vonatkozóan semmi nem fog változni a szabályokban (és ebben, természetesen, tévedhetek), és azt is, hogy demagóg porhintés az egész (amiben már nem igen
J), mégis jó látni, hogy valaki úgy is tudhat kampányolni saját érdekei mellett, hogy nem kell, elhallgasson minden lehetséges ellenvetést. Ez már egy lépés a tisztesség felé. Egyelőre elég kicsinyke lépés.

 

Szólj hozzá

reklám kultúra auchan tour de france tisztesség tisztességtelenség