2010. júl 06.

A forralt tej hazugságossága

írta: Sólyom Bátor
A forralt tej hazugságossága

 

A tej körül mindig is voltak egészségügyi hullámverések (a tojáshoz hasonlóan), kezdve az „A tej élet, erő, egészség”-gel, folytatva talán a koleszterinnel, majd jött a mégiscsak sok vitamin, de azért forraljuk fel a tejet a közoktatási intézményekben, amitől viszont minden vitamintartalmát elveszti.

Gyorstabló az ember intellektuális állapotának korszakonkénti változásairól. Jelen állapotunk szerint mindentől félünk, ami nem mi vagyunk. Miután mindenféle közösségi kötődésünket leépítve saját magunk zárványában megnyugodhatnánk zavartalan magunknakvalóságunkban, láthatatlan, mérgező lények támadnak meg, baktérium és vírus nevezetűek, és persze egy gomba nevű is, de nem ám a nagykalapos, hanem ez is nem látható fajta. Ijedtünkben felforraljuk a tejet, aminek hatására némi kicsapódott fehérje és nem kevés kalórián kívül az ég világon semmink nem marad. És azután ezt szürcsölgetjük.

Lehet élni így is, úgy is. Én jobban szeretek egy olyan világban élni, ahol még a kannából szürcsöljük ki a meleg tejet, és magunkba isszuk ezzel a tehénszagot, nagyanyánk szagát, a disznószar bűzét is. És aztán persze, ugyanúgy meghalunk, mint a tejforralók.
Csak mi éltünk is.

 

Szólj hozzá

közélet kultúra tej társadalomkritika parasztság enciklopédia