2010. aug 08.

Dícsérjen téged a Schmidt Pál!

írta: Sólyom Bátor
Dícsérjen téged a Schmidt Pál!

 

A Mentőpalota 120 éves fennállásának évfordulója alkalmából a Mentőszolgálat kapott 3,5 milliárd forintnyi támogatást, amit részben költségvetési, részben EU-s forrásokból biztosít számunkra az állam. Ezen alkalomból többek között Schmidt Pál, nemrégen kinevezett köztársasági elnök is mondott beszédet a helyszínen.
Kiemelt feladatok között említett olyanokat, mint a sport, talán a munkahelyteremtés, és még két dolog, majd a Mentőszolgálatot „fantasztikus szolgálat”-ként aposztrofálta, miközben arról is beszélt, mennyire „méltánytalan”, hogy amikor néhány percet késnek, azonnal címlapon szapuljuk őket, ám arról nem esik sehol szó, hogy ők sokszor életeket mentenek önfeláldozó munkájuk során.

Egyrészt, közismert jelleme (jellemtelensége), posztra kerülésének körülményei után teljesen mindegy, mit mond Schmidt Pál. Ő egy világfi (jobboldali világfi?!), egy simulékony, jó beszédű, ostoba figura. Vajon miféle országnak lehet reprezentánsa ő?
Másrészt, senki soha nem vitatta, hogy a mentők nehéz helyzetben, elhivatott módon végzik munkájukat. Ha azonban tragédia történik, és ők késve érkeznek a helyszínre, akkor bizony nekik is számot kell adniuk a felelősségükről.
Harmadrészt, azt gyanítom, hogy a politikusi megszólalások Citrom Díjára idén (éveken át Medgyessi Péter vitte haza) jó eséllyel pályázik a „fantasztikus szolgálat” kifejezés, ami nem csupán gyerekesen ostoba és zsurnaliszta módon túlragozó, de méltatlanul alányalós megfogalmazás is egyben.

Summa summarum, nem nagyon szeretném, ha engem bármikor is megdicsérne Schmidt Pál. Persze, ez a veszély nem fenyeget. Legfeljebb, ha a következő kormány alatt is még köztársasági elnök lesz posztja kifutási ideje alatt.

 

Szólj hozzá

közélet társadalomkritika kormányzás schmidt pál