2019. már 16.

A mai nap színházi ajánlatai – március 16.

írta: Sólyom Bátor
A mai nap színházi ajánlatai – március 16.

Megint drámák napja lesz.

Színmű

Diplomácia / Rózsavölgyi Szalon / 16 és 19 óra

Sztarenki Pál állította színpadra a Párizs lerombolását megakadályozó diplomáciai aktust a második világháború végén. Sztarenki játszik is az előadásban, ahol a játszótársai: Alföldi Róbert, Bárdi Gergő, Sütő András és Varga Ádám. „A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg a meggyötört, összetört Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A Diplomácia feszült lélektani krimi, mely a mindannyiunk számára egyik legégetőbb kérdést járja körül: mit jelent helyesen és emberhez méltóan dönteni az életben” – olvasható a színlapon.

dipl.jpgSztarenki Pál és Alföldi Róbert

Abszurd dráma

Fém / Fém Arts & Cafe / 19 óra

Már maga ahely megérdemli, hogy megnézzük, lévén ez Budapest legújabb játszóhelye: az egykori Fészek Színház költözött be, és költöztet mások által készített előadásokat a Belvárosba. A Fém című előadás szerzője és rendezője a Fészek Színház vezetője: Cziczó Attila. „Drámatagozatos érettségiző fiatalok készülnek az életre, köztük a két főhős, Lola és Samu. Az ő történetük, együttlétük tizennyolc éve elevenedik meg a színen, két lehetséges variációban: Stellával (a gyermekükkel) és nélküle. Formabontó, érzelmeket felkavaró, őszinte, merész, ugyanakkor sírós-nevetős, afféle "igazi" fiatalos színházra számíthat a néző” – áll a színlapon.

fem.jpg

Dráma

A sötétség hatalma / Budaörsi Latinovits Színház / 19 óra

Tolsztoj és Alföldi Róbert jó párosításnak bizonyult: kiváló előadás született Budaörsön. Alföldi most sem politizál, csupán emberi sorsokat mutat meg. Ebben elsősorban Balsai Móni bizonyul erős partnernek, de minden színészi alakítás pontos és erős.

sh_10.jpgSpolarics Andrea és Balsai Móni az előadásban (fotó: Mészáros Csaba)

A nagy füzet / Forte Társulat / 19 óra, Szkéné Színház

Az Agota Kristof regényéből készült előadás a Forte Társulat talán legjobb produkciója, ami nagy szám, mivel Horváth Csaba rendezései a kritikusoktól és a Lábán-kuratóriumtól is kapott már díjakat más munkáira is. Nem gondtalan szórakozás, de ezt azok, akik olvasták a regényt, tudják: Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik.

fuzet047.jpg

Szólj hozzá

ajánlás forte társulat Szkéné Rózsavölgyi Szalon Budaörsi Latinovits Színház Fém Színház Fém Arts&Cafe