2019. máj 08.

A mai nap színházi ajánlata - május 8.

írta: Sólyom Bátor
A mai nap színházi ajánlata - május 8.

Budapest, te csodás!

Ithaka / Katona József Színház, Budapest

Odüsszeusz bolyongását általában a férfilelemény példázataként, a nem túl nagy ember mítosszá válásaként szokás ábrázolni, hiszen Homérosz maga is így mutatta meg hősét. Fia, Télemakhosz története, aki évtizedekig hiába várja apját, egy másik történetet sejtet, egy olyat, ami sokkal közelebb áll hozzánk. Székely Kriszta és dramaturgja, Szabó-Székely Ármin még tovább mennek: náluk Odüsszeusz egyszerűen nem akar hazamenni a napi életrutinba, inkább mindenféle nőkkel hetyeg. Igazi pojáca. 

itha_puskel_3.jpgNagy Ervin, Rezes Judit és Mészáros Blanka az előadásban (fotó: Puskel Zsolt)

Több dolog miatt is érdemes megnézni az előadást. Az egyik Balázs Juli revüt idéző díszlete, amelyben előadóművészekként (jelmez: Pattantyús Dóra) terítik elő, a másik Mészáros Blanka felszabadult játéka,, aki egy évnyi sikerületlenségek után itt kezd ismét magára találni, és a Jeanne D'Arc-ban mutatja meg, nagy színésznő lett belőle. 

Helené / Ódry Színpad, Budapest

És ha már az antik kultúrkörnél és Trójánál vagyunk, az előzményekbe is érdemes belenézni Karsai György beavató moderálása és előadása mellett. 

helene.jpg

Zelda - az utolsó vad nő / Gergye Krisztián és Társulata, Manna Produkció) / helyszín: Bethlen Téri Színház, Budapest

Horváth Lili, rendezőként Gergye Krisztián és Zelda Fitzgerald története olyan elegy egy monodrámához, amit sokáig nem felejt el, aki látja. Egy nő esik darabjaira előttünk, és ezt a nőt érzéki eltartással játssza Horváth Lili. 

zelda.jpg

Szólj hozzá

ajánlás