2019. máj 12.

Koltai Róbert bántalmazó apát játszik

írta: Sólyom Bátor
Koltai Róbert bántalmazó apát játszik

A Nézőpontváltó Egyesület szakmai partnere, a Nem vagy hibás produkció a gyermekkori molesztálásról, szexuális bántalmazásról szóló kortárs dráma létrehozásán dolgozik. 

Az előadás után pszichológus szakértő bevonásával, interaktív edukációval segítik a közönséget a traumatizáló abúzus utólagos felismerésében. 

robi_kismotor_fo_kep.jpgKoltai Róbert

Manapság egyre gyakrabban hallunk olyan történeteket, amelyben a fizikailag, mentálisan és lelkileg sérült károsultak tárják a világ elé a velük életük során bármikor megesett, addig tudatosan – és saját, családi vagy mikrokörnyezeti érdekében sikeresen – eltitkolt (bűn)cselekményt.Vajon miért?
Ezek a coming out-ok kisebbítik-e a bűntudatot, amely minden, bármilyen visszaéléssel érintett áldozatban él?
Tud-e rajtuk segíteni a közüggyé tétel, az értő meghallgatás?
Elégtételt szolgáltathat-e a társadalom azzal, hogy bűnösnek ítéli az abuzáló személyt?
A nyilvánosság visszatartó erő lehet-e?
Nem tudjuk.
Talán.
De beszélgethetünk róla és talán igen, ha kimondjuk: nem vagy hibás. Te nem direkt lettél áldozat, nem kiprovokáltad a veled megtörténteket, hanem egy elvetemült vagy tudatlan személy, beteg elme önös erőszaka tett azzá.
Az idő pedig fogy, gyilkosul elveszi a jelent, megöli a jövőt. Ki a felelős ezért, ki tehet minderről? 

Ennek az ön-, illetve általános áldozathibáztatásnak a megszüntetésére tesz kísérletet a Gaál Ildikó rendezésében színpadra kerülő Nem vagy hibás című kortárs dráma.

A történetben egy kislány felnőtté válását láthatjuk több idősíkon. Egy olyan kislányét, akinek felnőttként kapcsolatteremtési problémái, párkapcsolati zavarai vannak, aminek maga sem érti az okát. A történet során lassan megnyílik a tudatalattija és az addig elfojtott emlékezet apránként feltárja számára és megérteti vele, hogy élete első erotikus eseménye tabu. Valójában nem történt semmi, mégis minden örökre megváltozott.         

anya_merleghintan_lannyal.jpgSzalontay Tünde (balra)        

Az atyai nevelést gyökeresen félreértelmező és a lányát önmagának kisajátító apa karakterében Koltai Róbert brillírozik a próbákon. A nehéz téma ellenére is megcsillantja humorát a játékában, ez a garanciája annak, hogy a dráma nem tragédiaként, hanem további kérdések felvetéseként, talán tabulerántó társadalmi párbeszédként fog megmaradni, illetve az alkotók szándéka szerint tovább élni a közönség körében.

A Gaál Ildikó rendezésében színpadra kerülő kortárs drámában a normál szülői attitűdtől elütő viselkedés a szerepformálás része, ezért Koltai Róbert kedvelői továbbra is fenntartások nélkül rajonghatnak a színművészért.

Játszótársai: Szalontay Tünde, Maizácz Fanni és Mucsi Kristóf.

(Forrás: Nézőpontváltó Egyesület)

Szólj hozzá

premier Koltai Róbert