2019. máj 15.

Réti Anna, a Beat és Grecsó Zoltán Lábán-díjat, a kolozsvári 99,6% Halász Péter-díjat kapott

írta: Sólyom Bátor
Réti Anna, a Beat és Grecsó Zoltán Lábán-díjat, a kolozsvári 99,6% Halász Péter-díjat kapott

Réti Anna egy könnyedebb témát, kolozsvári Reactor sokkal erősebb hangokat ütött meg, Grecsó Zoltán pedig elmondása szerint 11 éve minden szerdán ugyanazt csinálja, és most díjat kap érte.

Idén a Lábán Rudolf-díj mellett a színházi előremutató törekvések díjazására hozták létre a Halász Péter-díjat. Hogy a tánc és a színház mennyire közel állnak egymáshoz, jól mutatja, Réti Anna előadását mindkét kuratórium beválogatta.

4-majdhaleszidom_-foto_-lukacs-mate.jpgRéti Anna a Majdhaleszidőm előadásban

A díjátadó ceremóniáját Ördög Tamás rendezte, aki szimpla idiótaként mutatta be (Szalontay  Tünde és Urbanovics Krisztina szereplésével) a laudációkat, majd mélyálomból ébredve a kuratórium két tagja jelentette be, kik nyerték idén a legjobb kortárstánc előadásért járó elismerést. Volt, akinek ez ne tetszett, nekem nagyon bejött. Kicsit olyan volt hallania á szövegeket, mint amikor egy bugyuta gyerekslágert komoly versként szavalnak el.

A díjakat Réti Anna a Majdhaleszidőm előadásáért, Horváth Nóra és Ivanov Gábor a Beat című produkcióért kapták.

1-beat_-foto_-.jpgHorváth Nóra és Ivanov Gábor a Beat előadásában

Aztán Tompa Andreát hozták be egy kis cigányprímással, majd elmondta, miért jött létre a díj: amiért a Lábán-díj is, hogy ne csak a beérett előadásokat, hanem a bátor és sikeres kísérletezőket is elismerjük. A díjat pedig a kolozsvári Reactor elnevezésű csapat 99,6% című előadása kapta.  

Török Ákos

A nominált előadások, köztük a díjazottak laudációi itt olvashatóak. 

Szólj hozzá

díjak színház tánc Grecsó Zoltán Réti Anna Lábán Rudolf-díj Ivanov Gábor Horváth Nóra