2019. máj 26.

Az Örkény és a budapesti Katona sem pályázik az NKA-hoz

írta: Sólyom Bátor
Az Örkény és a budapesti Katona sem pályázik az NKA-hoz

Mindezzel a szolidaritásukat fejezik ki a TAO pénzek egyenlőtlen újraosztása kapcsán, ami miatt sorra kerülnek lehetetlen helyzetbe a magánszínházak és a függetlenek.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a színházi kritikusok szót emeltek ugyanebben az ügyben, miután kiderült, hogy amíg például az Átrium a tőle visszamenőleges hatállyal elvett TAO pénzek egyötödét kapja meg három részletben, külön feltételekhez kötve, addig a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház a tőlük elvett pénz többszörösét kapja, kapta vissza.

mg2-horz.jpgMáté Gábor és Mácsai Pál

Mindez nem azt jelenti, hogy az Örkény és a budapesti Katona ne fogadná el a működési támogatást, csupán azt, hogy ezen felül az NKA-hoz nem nyújtanak be pályázatokat sem a színházi nevelési programjaik, sem a külföldi vendégszereplések számára. Ezzel együtt jelen pillanatban minden emberi gesztus veszélyes, mivel a kormány számára minden kritikát nettó ellenségeskedésként és/vagy Soros György világméretű manipulációjaként értelmez. Márpedig Máté Gábor már kapott egy rossz pontot, amikor a színházában megengedte, hogy Pintér Béla színpadra vigyen egy olyan történetet, amely kísértetiesen hasonlított egy személyiségi jogok miatt néven nem nevezhető fideszes vezető politikus magánéletére, és jövőre lejár a mandátuma a Katona élén. Mácsai Pál, az Örkény igazgatója pedig egyszerűen egy humanista európai ember, aki csak nem állítja műsorra tűzni sem a János vitézt, sem a Bánk bánt, sem a Csongor és Tündét.  És ehhez mostanában nálunk már bátorság kell.

(Forrás: Klubrádió, Facebook, Sólyom Bátor blogja)  

Szólj hozzá

színház Örkény Színház Katona József Színház kultpol