2019. máj 30.

Búcsúzik az Elnöknők előadása a budapesti Katonában

írta: Sólyom Bátor
Búcsúzik az Elnöknők előadása a budapesti Katonában

Werner Schwab darabját Ascher Tamás rendezésében mutatták be 1996. május 18-án a Kamrában. Június 2-án a 295. előadással búcsúznak az előadástól.

Szirtes Ági, Pogány Judit és Csákányi Eszter 23 éven keresztül alakította töretlen sikerrel Greta, Erna és Mariedl szerepét.

3an.jpegSzirtes Ági, Pogány Judit és Csákányi Eszter

A bemutató évében Szakács Györgyi vehette át a Színikritikusok legjobb jelmezért járó elismerését, 1997-ben perdig a három színésznő nyerte el a legjobb női alakítás díját, az Országos Színházi Találkozón. 

Az előadásról 2003-ban az MTV együttműködésével tévéjáték majd DVD is készült. A felvétel felelős szerkesztője Szolnoki András, rendezője pedig Márton István volt. A produkció elhozta az önálló értékű televíziós közvetítés kategória fődíját a 2003-as Kamera Hungária Televíziós Műsorok Fesztiválján.

milano_1999_100_utan.jpegMilánóban Ascher Tamással

A nagy sikerrel futó előadás számos külföldi meghívást is kapott az évek során:
1996-ban Stuttgartban, 1997-ben Rijekában, 1998-ban Stockholmban, 1999-ben pedig Milánóban volt látható. Az alkotók ott ünnepelték a 100. előadást is. Utoljára külföldre 2012-ben utazott a produkció, a lengyelországi Olsztynba.

A repertoáron lévő darabok közül az Elnöknők futott legrégebben, megelőzve ezzel a Portugált, ami 2018 őszén, 20 év után került le műsorról.

szl2.jpeg

Részlet Kovács Dezső 1996-os kritikájábólA rendező Ascher Tamás és színészei szikár realizmust és élessé mélyített komédiát vegyítve hívják elő a drámában rejlő abszurdot a Kamra előadásában. Végletessé formált figuráik nyersen életszerűek s valamiképp valószerűtlenek egyszerre. Pogány Judit spórolós Ernájának testtartásában van valami súlyosan merev keménység. Kemények, súlyosak és erőteljesek a mozdulatai, erős a hangja...Szemétből guberált bundasapkája mindvégig a fején, ruhája aprómintás otthonka, alatta tisztára mosott háziruha, felette kötényke (Szakács Györgyi remeklése)...Ascher a jelmeztervezővel groteszkül dús idomúvá rajzolja az életélvező Grete alakját: Szirtes Ági hullámzó, hatalmas keblekkel, rózsaszínűre befáslizott lábbal ringatózik foteljében. Óriásira tömött üleppel nehézkesen vonul, kilónyi rézbizsuval fölcicomázva...Szirtes mintha csak a Mauzóleum pesti gangjáról sétált volna át az osztrák szerző lakókonyhájába: pazar asszonyisága igazi színészi remeklés. A harmadik nő, mindkettejük ellenpontja, bigottul vallásos. Csákányi Eszter Mariedljének révülete már-már az aberráció határait súrolja. A sokadszor látott slampos nőalak szerepkörében Csákányi szakszerűen és a figurához illő alázattal adja a vécépucolók angyalát. 

(Forrás: Katona József Színház, Budapest)

Szólj hozzá

darabtemetés Katona József Színház