2019. jún 18.

Balogh Tibor szerint Karsai György megkerülte a szolgálati utat

írta: Sólyom Bátor
Balogh Tibor szerint Karsai György megkerülte a szolgálati utat

Balogh Tibor, a POSZT Tanácsadó Testületének tagja válaszlevele Karsai György lemondását bejelentő levelére.

Amilyen csendesen zajlott a POSZT, az azt követő napokban sorra borult ki a bili. Előbb a Magyar Színházi Társaság szállt ki a POSZT-ból, majd nem sokkal később Karsai György számolt be egy méltatlan hozzáállásról, és arról, hogy kilép a tanácsadók közül.

A méltatlanság elkövetője Karsai György beszámolójában Balogh Tibor, aki nyílt levélben válaszolt az egyetemi tanár, kritikus levelére.

balogh_tibor-2013x.jpgBalogh Tibor

Balogh Tibor levele

Kedves Gyuri!

Mint boldog ifjúkorunkban a tánc- és illemórákon, induljunk el a cserépkályhádtól!

Vajon közbejött esemény miatt, hirtelen beugróként vállalkoztál-e arra, hogy a POSzT szakmai zsűrijében a külföldi vendég tolmácsa légy?

Ugye, nem?

Ha nem, akkor tájékozódtál-e körlevélben a Szakmai Tanácsadó Testület (SzTT) tagjainál arról, hogy SzTT tagi minőségedben, mi a véleményük az ilyen szerepvállalásról?

Ugye, nem?

Emlékszel-e a kezdeti kikötéseink közül arra, hogy a POSzT művészeti igazgatójától minden érdemi kérdésben magunkhoz vonjuk a döntés jogát?

Ugye, nem?

Ha emlékeztél volna, akkor nekünk, s nem a POSzT adminisztrációjának ajánlod fel önkéntes tolmácsi szolgálataidat, akik közül erre valaki, a hatáskörét átlépve mondott igent.

Június 12-én, az elutazásom előtti reggelen döbbenten hallottam két zsűritagtól, hogy benn tartózkodtál a zsűri ülésén, dacára annak, hogy a fizetett tolmács rendelkezésre állt.

A szabálytalanságról – SzTT tagi minőségemben – értesítettem Szűcs Gábor művészeti igazgatót, aki ígéretet tett az intézkedésre. Arra az esetre, ha fellépése nem járna eredménnyel, kilátásba helyeztem, hogy a szabálytalanságra a sajtó útján fogom felhívni a figyelmet, mielőtt még a zsűri döntése megszületne – ne lehessen a felszólamlásom az eredménnyel való elégedetlenségem tükre.

Ismerve a művészeti igazgató túlterheltségét, megkértem egy zsűritagot, hogy a Szűcs Gábornak általam mondottakat közvetítse a zsűri elnökének, Bodor Johannának.

A művészeti igazgató nem járt el a pozíciójában elvárható határozottsággal, amikor telefonon lépett kapcsolatba Bodor Johannával, ahelyett, hogy az irodájába rendelte volna jelentéstételre a szabálytalanul megtartott zsűri tanácskozásról. Erélytelen viselkedése miatt tűnhetett úgy, hogy egy illetéktelen személy jelenlétének vagy kizárásának ügye a szálloda-teraszi demokrácia frontján dőlhet el.

Igen, Kedves Gyuri, a visszatartó erő fegyvereként, én hivatkoztam a sajtó nyilvánosságára. Ha nem mulasztod el kikérni az SzTT álláspontját a tolmácsszereped ügyében, és a tagtársak többsége (ezt kizártnak tartom) igennel szavaz, akkor én jegyzőkönyvbe mondtam volna a különvéleményemet, s mert Működési Szabályzatunk szerint sajtónyilvános lehet az, amit az ülés jegyzőkönyve tartalmaz; nem rejtettem volna véka alá a különvéleményemet. Minthogy azonban a ránk nézve kötelező szolgálati utat megkerülted, még csak az SzTT-hez sem kellett volna fordulnom engedélyért a nyilvános szerepléshez.

Hatalmasan tévedsz, Gyuri, amikor azt gondolod, hogy nem lett volna kártékony a zsűri-szobában való jelenléted. A versenyprogram mindahány résztvevője, aki sikeresnek érezte magát, de díj nélkül maradt, azt kiálthatta volna, hogy a Te kezed van a dologban. Közhely következik: kevés becsületesnek lenni – becsületesnek is kell látszani.

Kedves Gyuri!

Ennyit röviden a tánc-cserépkályháról. Az illem-cserépkályhától indulj el egyedül. A pallérozódás élethosszig tartó szenvedély lehet.

Üdvözöl POSzT SzTT tagtársad, Balogh Tibor

Kapcsolódó cikkek

Karsai György lemond a tagságáról a POSZT Tanácsadó Testületében
A budapesti előadások szinte mindent vittek a POSZT-on, pedig nem így kellet volna lennie
10 – Így nyírjuk ki egymást!
Mi közünk van Baby Jane-hez?

Szólj hozzá

fesztivál színház POSZT kultpol