2019. júl 03.

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

írta: Sólyom Bátor
Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Idén Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték a  díjra, amelyet a közönség szavazatai alapján adnak át augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban az országos színházi évadnyitón.

„A szavazási eljárás utolsó fordulójába Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Orosz Ákos, a Vígszínház társulatának tagja, továbbá Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott” – mondta el Zalán János, az Emberi Erőforrások Miniszterének Tanácsadó Testülete, a Színházművészeti Bizottság elnöke, a Pesti Magyar Színház igazgatója a díj jelöltjeit bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón. Az elismerés odaítélésének egyik kritériuma a kiemelkedő mesterségbeli tudáson és művészeti teljesítményen túl, az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartás is.

harsanyi_gms_6244-horz.jpgHarsányi Attila, Orosz Ákos és Király Attila

A Kaszás Attila-díjat idén tizenkettedik alkalommal adják majd át, az elismerés a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

Kucsera Tamás Gergely, a díj lebonyolítását támogató MMA főtitkára bejelentette, hogy ebben az évben is megrendezésre kerül az országos előadóművészeti konferencia, találkozót szerveznek a magyar színházi világnak, és terveik szerint az esemény augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón valósul meg, és ez alkalommal adják át gálaműsor keretében a Kaszás Attila-díjat is. Az elismerés átadását mindig nagy összefogás kíséri. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója felidézte, hogy az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban. Olyan díjat szerettek volna létrehozni, amelyről a szakma szavazata dönt. A díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idén másodszor bruttó 400 ezer forinttal járul hozzá a Kaszás Attila-díj átadásához. Pokorni Zoltán kiemelte továbbá, hogy a díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is a szakma megbecsülését jelenti.

A magyar nyelvű színházak saját maguk nominálják társulatuk tagját az elismerésre. A szavazás első fordulójában mintegy 32 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A jelöltek közül a közönség voksai döntenek a díjazott személyéről. A jelöltekre augusztus 25-én éjfélig lehet szavazni Kaszás Attila-díj megújult honlapján, a https://kaszasattiladij.hu/ oldalon.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba és Nagy Csongor Zsolt vehette át.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Harsányi Attila: „Azt szeretem egy szerepben, ha bele lehet dögleni”
Az én időm, amit senki nem vehet el tőlem - interjú Orosz Ákossal, amikor a Víghez szerződött

Szólj hozzá

díjak Harsányi Attila