2019. júl 05.

Ha már az állam nem teszi, Soros György 360 millió forinttal támogatja a függetleneket

írta: Sólyom Bátor
Ha már az állam nem teszi, Soros György 360 millió forinttal támogatja a függetleneket

A Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke, Patrick Gaspard jelentette be, hogy a Soros György által alapított társaság 360 millió forintot adományoz a Summa Artium művészettámogató szervezetnek – írja a Népszava.

Mint írják, a Summa Artium azzal a céllal jött létre, hogy „a független művészek számára elérhetővé tegye a vállalati és magánszektorból érkező támogatásokat”. Patrick Gaspard hangsúlyozza: nem kívánnak beleszólni abba, hogy ki és mi részesülhet a támogatásból.

george_soros.jpgSoros György

A döntést így indokolta: „Mindannyian tudjuk, hogy manapság Magyarországon a kormányzati ellenőrzés árnya mindent beborít, a kultúrát és a művészetet is.

Júniusban például a kormány bezárta az 1956-os magyar forradalom történetét kutató 1956-os Intézetet, melynek látásmódja eltér attól a narratívától, amelyet a kormány sugall a forradalomról. Láttuk azt is, ahogy a társadalomtudományok területén élen járó regionális központot, a CEU-t arra kényszerítik, hogy egyetemi campusát Budapestről Bécsbe költöztesse át. A parlament a napokban fosztotta meg a Magyar Tudományos Akadémiát az önállóságától, és kényszeríti jogos tulajdonának átadására. Magyarország, a rendszerváltás minden reményét megcsúfolva, nem a szabad gondolat, a művészet szabadságának hazája többé.

Ilyen időkben a művészek jelenítik meg függetlenségükkel és a sokféleségükkel a társadalom kollektív lelkiismeretét. Kiállnak és megkérdezik: kik vagyunk és miképpen élünk együtt? Nem fogadják el, hogy a kultúrát a politikai szempontok alapján osztogatott pénz határozza meg” – fogalmaz Patrick Gaspard, aki azt reméli, hogy a támogatással megvalósulhatnak azok a művészeti és kulturális projektek, amelyek jelenleg nem kaphatnak állami támogatást.

Patrick Gaspard szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány nemcsak Magyarországon szeretné támogatni a független művészi hangokat, hanem a világ minden táján.

(Forrás: Népszava)

Szólj hozzá

függetlenek kultpol