2019. júl 15.

A könnyed szórakoztatástól az akasztott ember levitálásáig

írta: Török Ákos 11,27
A könnyed szórakoztatástól az akasztott ember levitálásáig

Ezeket a bemutatókat nem érdemes kihagyni július második felében

Cafe Mennyország / 20 óra, július 17. Óbudai Társaskör Kert, Budapest

Fesztbaum Bélának bizonyosan korokon átívelő, szerves kapcsolata van a kabaréval és a kabaré fénykorával. Most kiváló színészekkel állít színpadra egy kabaréestet Pápai Erikával, Benedek Miklóssal, Kerekes Józseffel és önmagával, valamint bohózatokkal, dalokkal, élcekkel és tréfákkal. Kellemes, kockázatmentes nyáresti szórakozásnak tűnik.

kabare.jpgTermes Rita, Fesztbaum Béla, Pápai Erika, Kerekes József és Benedek Miklós

Jó estét nyár, jó estét szerelem! / Szabad Tér Színház/ 19:30, Városmajori Szabadtéri Színpad, Budapest

Fejes Endre zenés romantikus drámája szintén a biztosan befutó darabok közül való, igaz, ehhez kell egy igazi romantikus hős, akit ebben az esetben Jaskó Bálint kelt életre. Sok-sok évvel ezelőtt tűnt fel számomra a KoMa korai előadásaiban, és nem keltett jó benyomást. Azonban az évek jót tettek neki, egy-két évvel ezelőtt már elbírt nagy szerepeket is, és vélhetően ezt a képességét nem vesztette el. Partnere Törőcsik Franciska lesz, aki már többször bizonyított, hogy különleges tehetség. A szerelmi történeten így még egyet csavar, hogy a színésznő roma.

Vízkereszt, de amúgy mindegy / Gyulai Várszínház, Sztalker Csoport / július 19. 20:30, Szentendrei városháza udvara

A Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós körül érett fiatal alkotócsapattá vált Sztalker Csoport, noha könnyített terepen mozog, bár csak ilyen kaliberű embereket tolna meg a mai kultúrpolitika, szerintem senki nem bánná! Most Shakespeare vígjátéka kerül sorra, ami előre is mozgalmas kavalkádot és magas minőséget sejtet.

A gyulai Várszínházba készülő produkciót a budapestiek és környékiek kényelmesen megnézhetik Szentendrén is, de ha valaki megteheti, javaslom Gyulát, mert mindez a várban egészen más élmény. És még valami: az utóbbi évek gyulai bemutató közül egyedül ifj. Vidnyánszky Attila készült el, bár, vélhetően neki nem voltak próbagondjai.  

AlkalMáté Trupp: Czukor Balázs / július 25. 20:30, Jurányi, Budapest

Nem mintha lehetne rá jegyet kapni, de azért mégis érdemes megemlíteni a „legendás” színműs osztály éves dzsemboriból születő egyszeri bemutatóját. A sorozat a végéhez közeledik. Ha szerencsénk lesz, méh majd tűznek ki időpontokat.

Liliom / Szentendrei Teátrum, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros / július 25. 20:30, Ferenczy Múzeum udvara, Szentendre

Jól látszik, mennyire népszerűek a közösen létrehozott előadások, aminek akár örülni is lehetne, de ez inkább pénzszűkét jelent, mint igazi vállt a vállhoz helyzeteket. Ez nem érinti azt, hogy Liliom története minden színpadra állítási nehézsége ellenére megríkat bárkit egy nyári estén. Márpedig szeretünk néha ríni. Géczi Zoltán és Rusznyák Adrienn kettőse izgalmas előadást sejtet.

Levitáció / Kőszegi Várszínház, Gergye Krisztián Társulata / július 31. 21 óra, Kőszegi Várszínház

Eddig jól érezhetően a könnyedebb előadásokból ajánlottunk, egyszerűen azért, mert más milyet nem mutatnak be júliusban, és augusztusra sem fogadnék nagy tétben. Ez az előadás bizonyosan nem olyan lesz. Gergye Krisztián különleges helyeken és eredeti képzetekkel, hangzatokkal mutatja meg a létezésünk azon oldalát, amiről próbálunk nem venni tudomást. Persze hasztalan. Most az akasztás, az akasztáshoz való perverz vonzódásunk és a levitáció közötti összefüggést vizsgálja.

Török Ákos

Szólj hozzá

magazin ajánlás