2019. okt 14.

Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten!

írta: Török Ákos 11,27
Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten!

Szerelem és álszentség, humor és dráma – Miskolcon és a Radnótiban.

Bűn és bűnhődés / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár / rendezte: Hargitai Iván / október 16.

Závada Pál írta színpadra Dosztojevszkij regényét, ami önmagában okod adhat a kíváncsiságra, ehhez jön a helyiek számára mindenképpen jól csengő szereplőgárda:  Nagy Péter Raszkolnyikovként, Kuna Károly mint Porfirij, Gáspár Sándor Szvidrigaljovként, Varga Mária, Ladányi Júlia, Pálya Pompónia és Lábodi Ádám.  

fuggony.jpg

M.A. naplója / Miskolci Nemzeti Színház / rendezte: Szőcs Artur

A Sényi Fanni által írt történet főszereplője egy fiatal lány, aki reménytelenül szerelmes lesz egy fiúba, azonban az nem viszonozza vonzalmát mindaddig, amíg a naplójába írt vágyai elkezdenek megvalósulni. Horváth Alexandra és Mészöly Anna Fiúja ebben az esetben Feczesin Kristóf lesz. Izgalmas hármasnak tűnik.

Molière / Radnóti Színház, Budapest / rendezte: Hegymegi Máté / október 18.

Nem tudom, van-e mostanában bármi izgalmasabb, mint Hegymegi Máté és a Radnóti Színház színészeinek közös munkája Molière-el?

Üvöltő szelek / Miskolci Nemzeti Színház / koreográfus-rendező: Kozma Attila / október 18.

Kozma Attila az utóbbi években előszeretettel állít táncszínpadra egykor sikeres filmeket, regényeket. Most Emily Brontë angol írónő egyetlen regénye került sorra. A Miskolci Balett állománya képes rá, hogy táncos képzettsége mellett színészi jelenléttel és gesztusokkal is megtámogassa az előadásait.

Tartuffe / Nemzeti Színház, Budapest / rendezte: David Doiashvilli / október 18.

Molière dolgozata az álszentségről és az állam minden magánszemélynél álságosabb álszentségéről önmagában furán cseng a jobboldali kormány által erősen támogatott Nemzeti Színházban. Doiashvilli gyaníthatóan nem fogja mindezt elvinni a hazai aktuálpolitika irányába, hiszen vélhetően fogalma sincsen róla. Trill Zsolt Tartuffe-je és Horváth Lajos Ottó Orgonja önmagában nyomós érv az előadás mellett.

Csillagképek / Radnóti Színház / rendezte: Szilágyi Bálint / október 20.

A Radnótiban egy férfi és egy nő kapcsolatát látjuk, többféle helyzetben, és ezek többféleképpen újra lejátszódnak. A lány fizikus, a csillagokról, a részecskékről és a relativitáselméletről kutat. A tézise az, hogy ha van szabad választás, akkor minden kimenetel létezik egy-egy másik univerzumban. A férfi méhész, aki úgy szeretne élni, ahogyan a méhek: a szerénység és a csendes elegancia egyszerűségével élni az életet.

Szilágyi Bálint pedig már egyetemistaként bizonyította, hogy helye van a hazai színházi palettán, ahogy Lovas Rozi és Brasch Bence párosa is különleges előadást ígér.

Török Ákos

Szólj hozzá

magazin ajánlás