2019. nov 21.

Gothár Péter etikai vizsgálatot kért maga ellen a Színműn

írta: Sólyom Bátor
Gothár Péter etikai vizsgálatot kért maga ellen a Színműn

A rendező, aki egyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára is, ezt azt követően lépte meg, hogy a budapesti Katonából „erkölcsi határokat átlépő módon” történő viselkedése miatt elbocsájtották.

Előzmények

A Katona József Színház két nappal ezelőtt közleményt adott ki, amelyben arról tudatja a közvéleményt, hogy egy szerződéses munkatársa „több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”, akit egy vizsgálat után azonnali hatállyal eltávolítottak és kitiltottak a színházból. Neveket személyiségi jogokra való hivatkozással nem közöltek, és a dolgot a maguk részéről lezártnak tekintették.

gothar_1.jpgGothár Péter

Másnap Karácsony Gergely főpolgármester azt nyilatkozta, hogynyilvánosságra kell hozni, ki a zaklató a Katona József Színházban!”, és hogy ő erre fogja kérni az intézmény vezetését.

Közben Schilling Árpád rendező a Facebook oldalán tette közzé az üggyel kapcsolatos véleményét, anélkül, hogy megnevezné az illetőt:

Aki a színpadon fiatal színésznőket fogdos, és ezt rendezői módszernek nevezi, az aljas ember. Minden tiszteletem azoké a bátor kolléganőké, akik végre belátták, hogy ez nem mehet tovább, nem fertőzheti a légkört, nem szedhet újabb áldozatokat, valahogy meg kell állítani. Borzalmas nehéz egy fiatal embernek fölvállalni egy elismert művésszel szemben, hogy amit az művészet címszó alatt csinál, az bizony zaklatás. Tanított engem is az illető. Akit nem tartott tehetségesnek, azt porig alázta. (Ellentétben az olyan tisztességes és kiváló tanárokkal, mint Székely Gábor!) Mindig volt, aki megúszta, és volt, aki nem. Fogalmam sem volt róla, mit lehet tenni az ilyenekkel, azon kívül, hogy az ember megalázkodott és szívta a fogát. A mostani eset is példázza, hogy csak az áldozatok tudják leleplezni a a tettest. Ha van támogatás, ha van empátia, akkor ez sikerülhet. Gratulálok a Katonának, hogy lezárta végre ezt az ügyet, amelyről annyian tudtunk már évek óta, de vagy nem volt jogunk, vagy nem volt bátorságunk megnevezni az illetőt. Remélem, hogy az SZFE és a többi érintett színház is felébred most már, és megelőzi, hogy újabb hasonló esetek történhessenek. Az illetőnek pedig azt kívánom, hogy kapjon kellő segítséget, hogy legyen ereje kiállni a nyilvánosság elé, és Marton Lászlóval ellentétben, komolyan és kimerítően kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket végigtapizott testileg vagy lelkileg.

Újra felhívom az intézményvezetők figyelmét (politikai hovatartozás ebben a kérdésben irreleváns) arra, hogy nem a lebukás jelenti a kockázatot a színház számára, hanem a bűnismétlés! Ne a nézőszámot méricskéljétek, hanem a lelkiismeretet! Hajrá!

Ezzel körülbelül egy időben Gothár Péter megkérte a budapesti Katona vezetését, hogy a színház FB oldalán tegye közzé bocsánatkérését:

Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter ezek után maga kért etikai vizsgálatot maga ellen a Színház. és Filmművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta tanít. Az egyetem vezetősége azt ígérte, a vizsgálat lezárulta után az eredményről tájékoztatják a diákokat és a közvéleményt is:

A Katona József Színház által a tegnapi nap folyamán közzétett nyilatkozattal összefüggésben Gothár Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára a mai napon megkereste az egyetem vezetőjét, és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt.

Kapcsolódó cikkek

Bántalmazás a budapesti Katonában – A lovagiasság szabályai szerint elrendezve
Karácsony Gergely végleg ügyet csinált a budapesti Katonában
Felfedte magát a budapesti Katona bántalmazója

Szólj hozzá

színház hír Gothár Péter Színház- és Filmművészeti Egyetem